Kemi

Fedtstoffers iodtal

15. april 2006 af Deathscythe (Slettet)
Okay, det er på sådanne tiddspunkter at jeg betvivler min beslutning om at vælge kemi på højt niveau.

Jeg er ved at skrive en rapport om fedtstoffers iodtal (vi undersøgte majsolie og olivenolie), og jeg er nu kommet til efterbehandlingen....og er gået fuldstændig i stå. Jeg er bare så dårlig til at læse/forstå spørgsmålene. Jeg har spurgt en klassekammerat, men hun kan heller ikke forstå hvad det er vi skal. så hvis der er nogen som kan hjælpe, ville det være virkeligt dejligt :)

1) I beregningerne anvendes forskellen mellem de to forbrug af 0,100 M Na2S2O3, idet denne forskel er et udtryk for fedtstoffets forbrug af Br2. Beregn stofmængden af Na2S2O3, som svarer til forskellen.

Er det forskellen mellem Na2S2O3 brugt til majsolie og olivenolie (forskel: 21,9 ml)? Og hvordan har det betydning for hvor meget Br2 fedtstoffet (hvilket et af dem) har forbrugt???


Deathscythe

Svar #1
19. april 2006 af Deathscythe (Slettet)

Jeg er egentlig ikke meget for at opdatere, men jeg har virkelig brug for hjælp, så jeg prøver altså lige en gang til...

Er der nogen som kan hjælpe mig her ???

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2006 af chrisjorg (Slettet)

kunne du ikke specificere en smule så kan jeg godt hjælpe dig.

Svar #3
19. april 2006 af Deathscythe (Slettet)

Jo da, øjeblik :)

Svar #4
19. april 2006 af Deathscythe (Slettet)

Vi skal finde iodtallet for et fedtstof, og vi har altså lavet forsøget med både olivenolie og majsolie.

Vi bruger så dibrom istedet for diiod, da det reagere med hurtigere med dobbeltbindingerne.

Til fedtstoffet tilsættes trichlormethan (20 ml) og 40,0 ml 0,03 M KBrO3(-) og 1 g KBr-pulver. Og så tilsættes der 10 ml 2 M svovlsyre. Blandingen står mørkt ½ times tid, så dibrom kan reagere med dobbeltbindingerne.

Så tilsættes der 29 ml 0,50 M KI-opløsning => et tofase system med vand øverst, og trichlormethan nederst. Derefter bruger vi en magnetomrører under titreringen med Na2S2O3, da r4eaktionen kun finder sted i vandfasen...


Og så kommer jeg så til det første spørgsmål i efterbehandlingen (#0)...

Svar #5
19. april 2006 af Deathscythe (Slettet)

Hov, glemte lige resultaterne ;)

olivenolie:
0,511 g fedtstof
47,0 ml Na2S2O3

majsolie:
0,502 g
25,1 ml Na2S2O3

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2006 af chrisjorg (Slettet)

Hvis du har 21,9 ml af en 0,1 M opløsning as Na2S2O3 har du vel stofmængden 0,00219 mol.
Med olivenolie har du 0,511 g fedstof med M=282 gmol^-1. Dvs du har 0,00181 mol fedtsyre. Fedtsyren har to dobbeltbindinger og reagerer derfor med to iod/bromid molekyler -->
Du kan sige at 100 g fedtsyre reagerer med: ((2x79,9)/282)x100 = 56.67 g Br2, derfor kan det ca. siges at bromtallet er 57. Iodtallet kan på samme måde ca. bestemmes til at være ((2x253,8)/282)x100 = 181 g I2. Derfor er iodtallet 181.
Ellers kan man sige at 0,00181 mol fedtsyre reagerer med 2x0,00181 mol bromid = 0,00362 mol Br2 = 0,578 g Br2. Hvis du ser så er dette tal nær bromtallet jeg før beregnede.

Jeg håber du kan følge dette. Jeg er altså ikke 100% sikker på alt hvad jeg lige sagde, da det er mit første år med kemi, samt at jeg læser det på engelsk, derfor kunne jeg heller ikke finde formlen for majsolie for dermed at finde den molekulære masse.
Christian

Svar #7
19. april 2006 af Deathscythe (Slettet)

Jeg kan godt følge dig i det du siger, men jeg forstår ikke hvordan forskellen mellem forbruget Na2S2O3 til de to forskellige fedtstoffer kan have noget at gøre med fedtsoffets forbrug af dibrom....hvilket et af fedtstofferne er det vi snakker om??? Den er ikke rigtig sust ind endnu, men tak for hjælpen :)

Brugbart svar (1)

Svar #8
19. april 2006 af chrisjorg (Slettet)

Ok, her er en forklaring som jeg fandt på http://www.otg.ots.dk/laerer-sider/andkaer/iodtal.htm
den er ret nyttig!



Bromopløsningen dannes ved følgende reaktion:

5 Br- + BrO3 - + 6 H+ -->
3 Br2 + 3 H2O



Der anvendes overskud af Br- og H+ . Den dannede mængde brom bestemmes altså af den anvendte mængde BrO3 -.



For at formindske reaktionstiden må analysen foregå i en væske, hvori både fedtstof og brom er opløselige. Fedtstoffet opløses derfor i et ikke polært opløsningsmiddel som f.eks. petroleumsether. (Tidligere anvendtes halogenholdige opløsningsmidler, men de er nu allerede mærket som kræftfremkaldende.



Den mængde fedtstof, der skal afvejes, afhænger at forbruget af brom, d.v.s. af iodtallet. Hvis man forventer et iodtal på:



Iodtal Afvejet fedtstofprøve

ca. 0,7 gram prøve
20-60
ca. 0,4 gram prøve
60-120
ca. 0,2 gram prøve
> 120
ca. 0,11 gram prøve




Overskud af brom reagerer med iodid-ioner:



Br2 + 2 I- --> I2 + 2 Br-



Ved lang tids behandling med brom kan foruden en addition også en substitution i fedtstoffets alifatiske del indtræde.



Det frie iod titreres med natriumthiosulfat:



I2 + 2 S2O32- --> 2 I- + S4O62-



Iodtal kan bestemmes efter talrige andre fremgangsmåder end den her angivne.

Ofte udføres bestemmelsen med anvendelse af iodmonobromid, IBr (Harius' metode), med iodmonochlorid, ICl eller iodtrichlorid, ICl3 (WijS metode) eller med iod under anvendelse af mercurichlorid, HgCl2 som katalysator (Hübls metode).





Fremgangsmåde ved Iodtalsbestemmelsen:


Kemikalier.

Olie/fedtstof, 0,100 M Na2S2O3, 0,50 M KI, 0,100 M KBrO3, KBr (s), 2 M H2SO4, 1 % stivelse, petroleumsether.



Addition af brom.

Prøven afvejes på analysevægt (evt. i præparatglas eller på pergamentpapir) gerne direkte i rundkolben.

Præparatglasset (pergamentpapiret) forbliver i iodtalsrundkolben under reaktion og titrering.

Fedtstoffet opløses nu ved tilsætning af 25 mL petroleumsether (måleglas).



Tilsæt med pipette 10,0 mL KBrO3-opløsning og 1 g KBr. Dette opløses med omrystning, og der tilsættes 10 mL 2 M H2SO4. Tilprop kolben. Lad den stå mørkt og under konstant omrøring i ca. ½ time (Kolben pakkes evt. ind i alu-folie), hvorved bromet får tid til at addere sig til fedtstoffets dobbeltbindinger.



Når kolben tages frem fra mørket skal der stadig være lidt af bromfarven tilbage. Ellers har den afvejede fedtstofmængde været for stor, og det er ikke sikkert, at alle carbon-carbondobbeltbindingerne har adderet brom. Selvom indholdet er farveløst, kan der være en meget lille rest brom, og det kan betale sig at fortsætte som angivet under titrering. Men hvis indholdet forbliver farveløst selv efter tilsætning af stivelse, må forsøget laves om med en mindre fedtstofmængde.



Titrering.

Efter ca. ½ time tilsættes kolben 20 mL 0,50 M KI-opløsning, og dannelsen af I2 kan iagttages. Der titreres herefter med 0,100 M Na2S2O3. Da iod er mere opløselig i petroleumsether end i vandfasen, skal der omrøres grundigt med magnetomrører under titreringen. Titreringstempoet nedsættes, efterhånden som iod-farve (rødlig) bliver svagere. Når iodfarven er næsten forsvundet, tilsættes ca. 10 dråber stivelse, hvorved opløsningen bliver sort/blå. Titrer langsomt til kolbens indhold bliver helt farveløst (også petroleumsether-fasen) ved tildrypning af en dråbe Na2S2O3-opløsning.

Der udføres mindst 2 bestemmelser.



Resultater.



Masse af fedtstof Forbrug af 0,100 M Na2S2O3 Antal dobbeltbindinger
1. titrering 2. titrering




Beregning af Iodtallet:



1. Bestem den stofmængde af Br2, der blev dannet ud fra den tilsatte mængde BrO3-.
Bestem den stofmængde af Br2, der var i overskud efter addition i den afvejede fedtstof.
Bestem den stofmængde Br2, der medgik til addition i den afvejede fedtstofmængde fedtstof.



2. Hermed kender vi fedtstoffets forbrug af Br2. Beregn iodtallet. Iodtallet angives med 1 decimal, hvis det er under 30 ellers uden decimaler.

Sammenlign resultatet med tabelværdier.



3. Fedtstoffets gennemsnitlige molarmasse er bestemt ud fra estertallet (= forsæbningstal - syretal). Anvend resultatet til at beregne,

hvilken stofmængde af fedtstoffet der er brugt her i øvelsen.

Beregn derefter det gennemsnitlige antal dobbeltbindinger i en carboxylsyre (én kæde).



4. Kommentér det fundne antal dobbeltbindinger.



5. Skriv strukturformlen for et fedtstof, som har en opbygning, der er i overensstemmelse af resultaterne af de to øvelser.



6. Udfra antallet af dobbeltbindinger pr. g fedtstof bestemmes iodtallet.


Skriv et svar til: Fedtstoffers iodtal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.