Kemi
hjælp til vitamin B1 og reaktionskinetik
15. april 2006 af
sortesilass (Slettet)
hej! jeg er igang med at løse eksamensættet fra maj 2005, og er gået i stå ved opg 2 d) og e) I d) får jeg beregnet aktiveringsenergien til 99,77KJ/mol kan det passe?? føler selv ikke at det er rigtigt.. og i e)'eren er jeg helt lost...
jeg har et linkt til sættet her: http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/kemihnst-2005-10-3.pdf
håber der er nogen der kan hjælpe
på forhånd tak
jeg har et linkt til sættet her: http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/kemihnst-2005-10-3.pdf
håber der er nogen der kan hjælpe
på forhånd tak
Svar #1
16. april 2006 af chrisjorg (Slettet)
Hej, her er løsningen tror jeg:
1. Dette har at gøre med Arrhenius ligningen, hvilket viser k forhold til T.
Dette plot af log(k) mod T^-1 giver hældningen -(Ea/R). Først find hældningen. Jeg får -12162.16 K*mol/(dm^3*s) hvilket =-(Ea/R)
2. Du søger efter Ea derfor gang hældningen med gaskonstanten K= -101116.21 J/(dm^3*s) = -Ea
3. Skift fortegnet: 101116.21 J/(dm^3*s) hvilket er svaret.
Håber det hjælper
1. Dette har at gøre med Arrhenius ligningen, hvilket viser k forhold til T.
Dette plot af log(k) mod T^-1 giver hældningen -(Ea/R). Først find hældningen. Jeg får -12162.16 K*mol/(dm^3*s) hvilket =-(Ea/R)
2. Du søger efter Ea derfor gang hældningen med gaskonstanten K= -101116.21 J/(dm^3*s) = -Ea
3. Skift fortegnet: 101116.21 J/(dm^3*s) hvilket er svaret.
Håber det hjælper
Svar #2
16. april 2006 af Quasar (Slettet)
d) Jeg får 104kJ/mol.
e) Nedbrydningen er af 2. orden, dvs. den følger udtrykket;
1/c = kt + 1/c(0),
hvor c(0), jf. formuleringen, er 1,33*10^(-6)M.
Du kan nu bestemme hastighedskonstanten ved den temperatur, hvor koncentrationen af B1-vitamin er faldet med 10 % i løbet af 6 sekunder, ved at indsætte t = 6s, c = 0,90*1,33*10^(-6) og løse for k. Herefter kan du så aflæse en temperatur på grafen. Jeg får 173grader C.
e) Nedbrydningen er af 2. orden, dvs. den følger udtrykket;
1/c = kt + 1/c(0),
hvor c(0), jf. formuleringen, er 1,33*10^(-6)M.
Du kan nu bestemme hastighedskonstanten ved den temperatur, hvor koncentrationen af B1-vitamin er faldet med 10 % i løbet af 6 sekunder, ved at indsætte t = 6s, c = 0,90*1,33*10^(-6) og løse for k. Herefter kan du så aflæse en temperatur på grafen. Jeg får 173grader C.
Svar #3
16. april 2006 af sortesilass (Slettet)
Mange tak for hjælpen:) mht kommentaren er det så meningen at man bare skal kommenterer at mælken efterfølgende bliver holdbar, fordi den har været ved en så høj temperatur?
Skriv et svar til: hjælp til vitamin B1 og reaktionskinetik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
