Fysik

Cirkelbevægelse

16. april 2006 af vildningen (Slettet)
Hej alle
Jeg sidder her med en aflevering hvor jeg har en opgave der lyder således:

En snor kan netop bære et lod på 10 kg uden at spræges. Snoren bruges til at slynge en sten på 1,0 kg rundt i en vandret cirkel med en radius på 1,5 m.
a) Hvor stor kan farten blive, uden at snoren sprænges?

Jeg har ledt og ledt og læst i bogen, og alt hvad jeg kan komme frem til, er at skal jeg bruge en omløbstid hvilket jeg ikke har. Håber i kan hjælpe mig med at løse opgaven.

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2006 af CziX (Slettet)

Start med at finde ud af, hvilken kraft snoren kan klare, når stenen hænger lodret nedad.

Centripetalaccelerationen i en fastholdt cirkelbane er givet ved a = v^2/r, så derfor er kraften i cirkelbevægelse: F = m* v^2/r. Find v ved den maksimale kraftbelastning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2006 af mathon

Centripetalaccelerationen i en fastholdt cirkelbane er givet ved a = v^2/r.

den maksimale snorkraft = 10kg*9.8m/s^2=
98N.

ved at indsætte i F=m*a=m*v^2/r fås

98N=1kg*v^2/(1.5m) <=>

v=sqrt(98N*1.5m/(1kg))= 12.1244m/s = ca.
12.1m/s

Svar #3
17. april 2006 af vildningen (Slettet)

mange tak!

Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.