Matematik

bøvl med Lommeregner

17. april 2006 af divadua (Slettet)
Hejsa...
sidder og skal regne a= 6-2kvadratrod af 12,4/8,5 og det skulle gerne give 1,1.. men jeg får det hele tiden til 3,6 på min TI-89 lommeregner.. er der nogen der vil fortælle hvordan jeg skal trykke det helt præcist ind på min lommeregner..?? så jeg får 1,1


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2006 af M-ria (Slettet)

mener du den anden rod af 12,4/8,5?

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2006 af ibibib (Slettet)

Du glemmer to ting
1. Parentes omkring (6-2)
2. Du ønsker sikkert ikke at beregne kvadratroden, men "den 6-2'te rod".

Tast
(6-2) x'te rod (12,4/8,5)

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2006 af Peden (Slettet)

6 - 2 * (12,4/8,5)^0,5

Hvis det er dette her du mener, så bliver svaret 3,6 og ikke 1,1.

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2006 af M-ria (Slettet)

Det er fordi at du skal skrive (12,4/8,5)^(1/4)= 1,099008 ~ 1,1

Det er altså den (6-2)'ende rod af (12,4/8,5)...

Husk at lægge mærke til hvor højt tallene er placeret i forhold til "bundlinien" :)

Mvh M-ria

Svar #5
17. april 2006 af divadua (Slettet)

Men jeg skal regne forskriften ud og finde a= x1-1y kvadratrod 2x-2y og kan ikke få det til at stemme..?

Svar #6
17. april 2006 af divadua (Slettet)

mener 1x-1y kvadratrod2x/2y

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2006 af ibibib (Slettet)

Jeg tror, at du skal bestemme fremskrivningsfaktoren a for en eksponentiel funktion.
Er det rigtigt?

Svar #8
17. april 2006 af divadua (Slettet)

ja helt rigtigt??

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. april 2006 af ibibib (Slettet)

Formlen er

a = (x2-x1) 'te rod af (y2/y1).

Der indgår ikke en kvadratrod i formlen.

Du taster den som jeg skrev i #2 eller som M-ria skrev i #4

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. april 2006 af CziX (Slettet)

Først og fremmest vil det være nemmere at forstå, hvis du sætter nogle nødvendige parenteser. Det ser ud til, at du vil finde fremskrivningsfaktor for en eksponentiel funktion. Altså

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))

b = y1/(a^x1)

Når forskriften skal gå på formen:

y = b*a^x

Som #2 siger, er det ikke kvadratroden, du vil beregne, men derimod den 4'te rod. Forvirringen sker nok pga. noget børnelærdom.

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. april 2006 af IMB (Slettet)

Det kommer an på hvilken lommeregner du har, en Ti-89 Titanium har ikke en rodknap, derfor bliver bliver du nødt til at sige x^(1/6,2), hvilket giver dig den 6,2. rod af x.

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. april 2006 af IMB (Slettet)

Jeg læste forkert.

Svar #13
17. april 2006 af divadua (Slettet)

Ja.. men nu forklarer jeg lige helt præcis hvad jeg trykker på på min lommeregner..

først trykker jeg (2-6) og lige direkte tasten 2ND og ned på tasten x , altså roden? og så skriver jeg (12,4/8,5)

er dette er forkert, fordi jeg ikke får 1,1



Brugbart svar (0)

Svar #14
17. april 2006 af CziX (Slettet)

Glem rodtegnet, når du vil beregne alt andet end kvadratroden!

Brug i stedet reglen:

x'te rod af y = y^(1/x)

Brugbart svar (0)

Svar #15
17. april 2006 af IMB (Slettet)

Først og fremmest trykker du forhåbentligt 6-2.

Da du har en Ti-89 er der IKKE nogen generel rodtast, derfor skriver du: (12,4/8,5)^(1/4).

x^(1/4) = fjerde rod af x.

Brugbart svar (0)

Svar #16
17. april 2006 af ibibib (Slettet)

Husk at der er forskel på (2-6) og (6-2).

Da du ikke har en "x'te rod" knap skal du taste
(12,4/8,5)^(1/(6-2))

eller
(12,4/8,5)^(6-2)-¹

Svar #17
17. april 2006 af divadua (Slettet)

hvorfor skal jeg skrive (12,4/8,5)^(1/4)

Brugbart svar (0)

Svar #18
17. april 2006 af ibibib (Slettet)

Hvis du gør som i #16, behøver du ikke at udregne 6-2=4 og huske rodregnereglen
Den 4 rod = opløftet til 1/4

Skriv et svar til: bøvl med Lommeregner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.