Fysik

Newtons love - to krafter

24. april 2006 af sundancekid (Slettet)
Jeg sidder lidt fast i denne fysikopgave om newtons love:

En vogn holder stille på en vandret vej. En person skubber med en kraft på 100 N i den ene retning, en anden person skubber med en kraft på 400 N i den anden retning.
1) Beregn den resulterede kraft Fres på vognen.
2) Beregn vognens acceleration a.

Jeg forstår ikke hvordan jeg ska finde den resulterende kraft når jeg ikke har nogen masse eller acceleration fra starten, men kun to krafter, så håber at nogen derude kan give en hånd.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2006 af 150972 (Slettet)

summen af de to kræfter. De er modsatrettet og skal derfor trækkes fra hinanden.

Svar #2
24. april 2006 af sundancekid (Slettet)

hvilken en først så?

100 N - 400 N
eller 400 N - 100 N?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2006 af Peden (Slettet)

En kraft er ligesom en vektor. Du kan ligge til og trække fra, på samme måde som vektorer.

1) Du ved at den ene presser en vej, og den anden skubber i modsatte retning, altså er den resulterende kraft 400-100 = 300N, alternativt 100-400 = -300, alt efter hvad du nu synes er referencepunktet.

2) Lidt mere tricky, til det tidspunkt hvor spørgsmålet stilles er a ihvertfald lig nul, fordi den holder stille, men det virker næsten lidt for indlysende :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2006 af Peden (Slettet)

#2:
Det betyder ikke noget i praksis, det kommer an på hvordan du lægger dit koordinat system. Du kan også sige at det er lige meget om du ser scenen med de to personer og vognen fra den ene, eller anden side af vognen, det skulle gerne give det samme.

Eksempel:
Vest <--> Øst

100N->Vogn
----------------
Øst <--> Vest

400N->Vogn<-100N

Svar #5
24. april 2006 af sundancekid (Slettet)

ah self, smart! Hehe, var bare ikke sikker for troede kun når det var med tyngdekraften og kraften for luft at man lagde det sammen :) hehe men tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. april 2006 af Peden (Slettet)

En kraft er en kraft, det er vigtigt at huske på.

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2006 af QaZZaQ

#3
selvom vognen holder stille kan den jo godt have en acceleration. Tænk på en bold du kaster op i luften, den har en konstant acc. rettet ned mod jorden (tybgdeacc.). Men i toppunktet 'holder' bolden stille, men dette betyder jo ikke at den ikke har en acc.
I toppunktet er v=0, men a=/0.

det er dog stadigvæk en kompliceret sag at bestemme accelerationen, hvis massen af vognen ikke kendes.

Svar #8
24. april 2006 af sundancekid (Slettet)

#7 Hmm, kan høre jeg lige må spørge min fysiklærer om det.

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2006 af Peden (Slettet)

#7:
Jaja, bevares men den resulterende acceleration som følge af tyngdekraften er nu engang nul, hvis vi antager at vognen står på et fladt underlag.
Spørgsmålet er i det hele taget underligt formuleret. Hvis en påvirker vognen mere end den anden, må ham der skubber mindst naturligt nok falde bagud på et tidspunkt, og vognen vil bevæge sig, nu påvirker af 400N.

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. april 2006 af QaZZaQ

hehe, ja det er jo klart.
Men hvorom alting er, så vil der, hvis vognen påvirkes diverse kræfter som resulterer i F_res, være en acc. Det kan ikke være anderledes. F_res=ma.
Den resulterende kraft er bestemt i spørgsmål 1, til at være F_res=300N =>a=300N/m.
Accelerationen kan altså ikke bestemmes medmindre en masse af vognen er opgivet

Skriv et svar til: Newtons love - to krafter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.