Kemi

Iodsyre - KEMI

27. april 2006 af Jesp (Slettet)
Hejsa

Der er et underopgave som jeg sidder fast i... Det er opgaven på side 161 i den røde kemi opgave bog, opgavenl lyder:

Iodsyre anvendes i forskellige situationer som oxidationsmiddel. Til dette formål ønskes fremstillet 250mL 0,125 M vandig opløsning af HIO3.

Beregn pH i den dannede opløsning, og beregn endvidere koncentrationen af uomdannet iodsyre i opløsningen?

Mit bud

Svar #1
27. april 2006 af Jesp (Slettet)

Hovsa... MIt bud:

vi laver en start-slut skema..
Stofmængdne på HIO3- er (0,250*0,125)

HIO3- + H2O --> H3O+ + IO3-
Start 0,031mol
Slut

Slut må så være n(start)-n(IO3-) ??

pH'en kan findes udfra -log[H3O+], men hvordan finder jeg koncentrationen af det?

Det er måske for meget at spørge om, men det vil virkelig gør mig meget glad

på forhånd TUSIND TAK!

Svar #2
27. april 2006 af Jesp (Slettet)

hmmm, er der nogen der har lidt tid til at hjælpe?

forresten er pKs = 0,77

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2006 af M-E (Slettet)

hei.. har lige selv lavet den opgave..for at finde ph skal du først finde ud af hvor stærk eller svag din syre er.. dette gøres ud fra pks. dernæst kan du bare bruge den tilsvarende formel passende til syrens styrke..
for at beregne koncentrationen af uomdannet HIO3 skal du først finde [H3O+] og dernæst trække den fra cs

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2006 af M-E (Slettet)

men du er helt klart selv på rette spor


Svar #5
27. april 2006 af Jesp (Slettet)

jamen den må da være meget stærk når pKs er 0,77


jamen hvordan finder jeg [H3O+]?

jeg er lidt væk i denne opgave her..


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2006 af M-E (Slettet)

[H3O+] = -pH

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2006 af M-E (Slettet)

nej mente [H3O+]= 10^-ph
sådan

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. april 2006 af M-E (Slettet)

da pks ligger mellem 0 og 4 er det en svag/middelstærk syre, og du bruger bare den formel

Svar #9
27. april 2006 af Jesp (Slettet)

jamen jeg kender da ikk noget koncentration til H3O+?

Nåee:

pH=-log(0,125)=0,90

hmm,..

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2006 af M-E (Slettet)

nej.. først tager vi ph..

for en middelstærk/svag syre defineres ph som


ph= (Ks + kvadratroden af Ks^2 + 4*Ks*Cs) / 2

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. april 2006 af M-E (Slettet)

og Ks= 10^-pks

Svar #12
27. april 2006 af Jesp (Slettet)

ok.. jeg har fået pH til 1,077

For at finde
[H3O+] = 10^-1,077 =0,0837 M

Hvad ka njeg så bruge disse oplysninger til?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. april 2006 af M-E (Slettet)

hvilken kemi bog arbejder du med ellers - myginds?

du kan så beregne [HIO3]
[HIO3]=Cs-[H3O+]

Brugbart svar (0)

Svar #14
27. april 2006 af M-E (Slettet)

og a eller b niveau

Svar #15
27. april 2006 af Jesp (Slettet)

0,125-0,0837 = 0,0413 M

For at være sikker...
Nu har vi svaret på den første spørgsmål ikke? Altså pH'en er 1,077

Men det andet spørgsmål: Beregn koncentrationen af uomdannet iodsyre i opløsningen: hvordan skal man se det? skal jeg ikk tage fat i det jeg havde til at starte med??

Vi arbejder med bogen Kemi 2000, de ter ikk den som i bruger, den synes min lærer ikke om.. hmm.


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. april 2006 af M-E (Slettet)

de 0,0413 er svaret på hvor meget uomdannet iodsyre der er.. ok kig evt. på s. 57 øverst så har du lidt bagrund for det du lige har skrevet med [H3O+]

Skriv et svar til: Iodsyre - KEMI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.