Matematik
Lineær programmering - niveaulinier
30. april 2006 af
susanne72 (Slettet)
Synes at have lært, at niveaulinier altid ligger diagonalt samme retning - fx som med linien (0,18)(12,0). Nu sidder jeg med en stribe opgaver hvor linierne grafisk er spejlvendte i forhold til dette. Jeg har beregnet, at forskriften for niveaulinien til at være "-2/3X -6" - og så kan det vel ikke være anderledes, eller hvad... er forskriften forkert beregnet? Kan niveaulinier ligge på skrå "begge veje"?
Svar #1
30. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)
Niveaulinjer kan i princippet ligge på alle tænkelige måder.
Men du kan jo selv bestemme HVOR niveaulinjerne skal ligge ved at ændre tallet t (hvis vi taler om f.eks. N(t).
Hvis f.eks f(x,y)=2x+3y og du så beregne N(36) så får du en niv.linj. som skærer akserne i (0,18) og (12,0). Hvis du vælger N(-18) så får niv.linjen ligningen y=-2/3x-6. Du kan vælge at din niveaulinje skal gå gennem et bestemt punkt, f.eks. (5,12) ved at indsætte dette pkt. i f(x,y) dvs f(5,12)=2*5+3*12=46. Det betyder at N(46) bliver en niveaulinje der kommer til at gå gennem pkt. (5,12). Det kan være smart når du vil være sikker på at få en niv.linje der passer til dit begrænsningsområde.
Men du kan jo selv bestemme HVOR niveaulinjerne skal ligge ved at ændre tallet t (hvis vi taler om f.eks. N(t).
Hvis f.eks f(x,y)=2x+3y og du så beregne N(36) så får du en niv.linj. som skærer akserne i (0,18) og (12,0). Hvis du vælger N(-18) så får niv.linjen ligningen y=-2/3x-6. Du kan vælge at din niveaulinje skal gå gennem et bestemt punkt, f.eks. (5,12) ved at indsætte dette pkt. i f(x,y) dvs f(5,12)=2*5+3*12=46. Det betyder at N(46) bliver en niveaulinje der kommer til at gå gennem pkt. (5,12). Det kan være smart når du vil være sikker på at få en niv.linje der passer til dit begrænsningsområde.
Skriv et svar til: Lineær programmering - niveaulinier
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
