Matematik

Lineær programmering

30. april 2006 af PernilleKn (Slettet)
Hejsa..

Jeg sidder med en emneopgave og skal skrive og give eksempler på støsrte og mindste værdi.. og er fuldstændig blank, mht hvordan det beregnes..
hvis du kan forklare det eller har nogle gode tips eller hvad ved jeg..
håber jeg virkelig ligget et indlæg ind..

Pernille

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Hvis du skal lave en emneopgave må det være fordi I har gennemgået det, ikke? Du er næsten nødt til at læse det igennem igen (notater og bog) for der er en standardmetode du skal benyttet (begrænsnings-/kapacitets-/polygonområde (eller hvad det nu kaldes) og så bagefter niveau-linjer for den funktion(i 2 variable) du skal optimere. Prøv lige at kigge igennem først og kom evt- med måske mere konkrete spørgsmål...ok?

Svar #2
30. april 2006 af PernilleKn (Slettet)

altså jeg har prøvet af sidde og kigge på det,


hvis der er følgende begrænsninder: x og y er større eller lig med 1

hvis min mindste værdi ser sådan ud:
N(0) 40x+20y = 0 (pil) y=-2x

F(1,1)=40x*20y = 0 (pil) y=-2x

sådan ville jeg gøre det, men har bare på fornemmelsen af det er helt forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Hvis der kun er begrænsningerne x>=1 og y>=1 så tegner du en vandret og en lodret linje ved 1 på x og y-akserne. Dit begrænsningsområde (vil jeg fremover kalde det) er så det område der ligger "over" disse linjer, altså til højre for linjen x=1 og samtidig over linjen y=1. Nu skal du så lave niv.linj. for f(x,y)=40x+20y, f.eks. N(O). Du får så y=-2x (har du ret i). Laver du endnu en, f.eks. N(100) får du y=-2x+5. Nu kan du se i hvilken retning vinkelret på disse linjer funktionen aftager (kig på hvordan de 2 niv.linj. ligger i forhold til hinanden). Nu forskyder du så disse niv.linj. i den retning de aftager og kan se hvor mindsteværdien er henne, nemlig i det punkt du når som det sidste indenfor dit begrænsningsområde bliver nok i pkt. (1,1). Indsæt (1,1) i f(f,y) og du har mindsteværdien.

Svar #4
30. april 2006 af PernilleKn (Slettet)

Tror jeg har forstået det nu..:)

Mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: Lineær programmering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.