Kemi

Oxidationstal Halløj

01. maj 2006 af Bjarkee (Slettet)
Hej,
Er der nogle der kan hjælpe med følgende opgave:

3) Hvilket oxidationstal skal man give hydrogen i NaH?


4) Hydrogenperoxid (H_2O_2) har stregformlen H-O-O-H.

Skriv elektronprikformlen for stoffet og argumenter for, at O skal have oxidationstallet -1.

På forhånd tak
Bjarkee

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Na skal have oxidationtallet -1, da summen af de to oxidationstal skal give 0 (ladningen på stoffet), og vi har en regel som siger at H har et oxidationstal på +1.

Du kan måske selv komme med nogen bud på den næste hvis du får at vide at oxidationstal er et udtryk for hvor mange elektrioner der er helt eller delvist optaget/afgivet.

Svar #2
01. maj 2006 af Bjarkee (Slettet)

#1) Hej,

svaret på det andet apørgsmål:

Elektronerne i bindingen mellem de to O-atomer skal deles mellem Oatomerne.
Det giver 7 elektroner i yderste skal til hvert af O-atomerne,
hvorved deres oxidationstal bliver -I.

Men hvordan skal stregformlen se ud?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2006 af Maelkeboette (Slettet)

H-O-O-H Det ses her at iltatomerne ikke vil kunne tiltrække elektroner indbyrdes, men kun fra de atomer der sidder ved siden af. Da der kun er en enkeltbinding, og O selv donerer med en elektron, kan der således kun blive en elektron "for meget" i O's skaller, og den får OT=-1

En stregformel er f.eks. H-H, og - symbolisere et fælles elektronpar.

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. maj 2006 af frodo (Slettet)

H har IKKE altid OT=+1
NaH er fx en undtagelse.

Na er væsentligt mere elektropositivt end H, hvorfor H tildeles OT=-1

Svar #5
01. maj 2006 af Bjarkee (Slettet)

hvordan ved du NaH er en undtagelse?


Svar #6
01. maj 2006 af Bjarkee (Slettet)

hvordan ved du Na, er mere elektropositivt end H?

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. maj 2006 af Svante85 (Slettet)

Normalt bruger man udtrykket elektronegativt istedet for elektropositivt. Du kan se hvilke atomer der har hvilke elektronegativitets værdier på elektronegativitetsskalaen. Sådan en er der sikker bag i din kemi bog.

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jo det er skam rigtig nok hvad Frodo skriver. Der findes en masse metal-hydrider, hvor H har ox-taller -1, og de er derfor reducerende.

Skriv et svar til: Oxidationstal Halløj

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.