Kemi
Opløselighed
03. maj 2006 af
dnadan (Slettet)
her er en opgave som jeg har lidt svært ved( er lige begyndt på dette emne)
men opgaven lyder:
10mL 1,0*10^-5M AgNO3 og
10mL 2,0*10^-5M CaCl2
blandes med hinanden, dannes der bundfald?
Det første jeg vil gøre er at finde opløselighedsproduktet for disse 2:
Ko(AgNO3)=1,0*10^-5M*1,0*10^-5M = 1,0*10^-10 M^2
Ko(CaCl2)=2,0*10^-5M*2,0*10^-5M=4*10^- 10 M^2
herfra er jeg gået lidt kold, ved dog kun at der formegentlig ville blive dannet AgCl(s),hvis der da vil blive dannet bundfald.
Er der ikk en der kan komme med et lille hint til at komme videre med opgaven... På forhånd mange tak:<)
men opgaven lyder:
10mL 1,0*10^-5M AgNO3 og
10mL 2,0*10^-5M CaCl2
blandes med hinanden, dannes der bundfald?
Det første jeg vil gøre er at finde opløselighedsproduktet for disse 2:
Ko(AgNO3)=1,0*10^-5M*1,0*10^-5M = 1,0*10^-10 M^2
Ko(CaCl2)=2,0*10^-5M*2,0*10^-5M=4*10^- 10 M^2
herfra er jeg gået lidt kold, ved dog kun at der formegentlig ville blive dannet AgCl(s),hvis der da vil blive dannet bundfald.
Er der ikk en der kan komme med et lille hint til at komme videre med opgaven... På forhånd mange tak:<)
Svar #1
14. maj 2006 af Clubkid (Slettet)
umiddelbart kan du ikke beregne opløselighedsproduktet af AgNO_3 og CaCl_2, da der ikke er noget bundfald i disse - går jeg udfra. Hvis opløsningerne derimod var meget mættet, så der vil fælde noget, henholdsvis AgNO_3(s) og CaCl_2(s) ud i opløsninger, vil der jo være indstillet en ligevægt mellem ionerne og ionforbindelsen(s) på fast form. Er du så i stand til at beregne konstrationen af Ionerne, kan du beregne ligevægtens opløselighedsprodukt.
Men tilbage til opgaven. Lad os antage at det foregår ved 20 grader celcius, hvorved du kan slå opløslighedsproduktet for AgCl op i din databog. den er 2*10^(-10). Hvis du så nu beregner de aktuelle kontrationer for Ag+ og Cl+, du har 20mL. Hvis [Ag+][Cl-]>K0(AgCl), vil der ske bundfald, hvis det er mindre vil der ikke ske noget.
Men tilbage til opgaven. Lad os antage at det foregår ved 20 grader celcius, hvorved du kan slå opløslighedsproduktet for AgCl op i din databog. den er 2*10^(-10). Hvis du så nu beregner de aktuelle kontrationer for Ag+ og Cl+, du har 20mL. Hvis [Ag+][Cl-]>K0(AgCl), vil der ske bundfald, hvis det er mindre vil der ikke ske noget.
Svar #2
14. maj 2006 af dnadan (Slettet)
#1 har fundet ud af denne opgave imellem tiden, men tak for svaret:)
så bare glem opgaven:)
så bare glem opgaven:)
Skriv et svar til: Opløselighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
