Kemi
August 1998 opgave 3
10. maj 2006 af
MrJonas (Slettet)
Jeg har set at, den er blevet lavet, men forstår ikke svarerene derinde..
Opgaven lyder:
Hey, vil gerne ha hjælp til spg 3d og e:
Man har en reaktion, som bruger Br2. Så står der:
Mekanismen for additionsreaktionen afhænger af, om opløsningsmidlet er polært eller upolært. Forskellen i reaktionsmekansimen kan udtrykkes ve følgende hastighedsudtryk:
polær: v = k * [Br2]
upolær: v = k * [Br2]2
I begge tilfælde er det forudsat, at koncentratione af trans-stilben (som brom reagerer med) kan regnes konstant under hele eksperimentet.
Der udføres to eksperimenter:
1: opløsningsmidlet er trichlrtmethan
2: opløsningsmidlet er ethanol blandet med diethylether.
Reaktionsforløbende følges spektofotometrisk, idet der måles sammenhørende værdier af absorbans, A og tid, t, for fastholdt bølgelængde.
Det er kun dibrom, der arbsorberer ved den valgte bølgelængde. Forsøgsresultaterne fremgår af graferne.
(i første eksperiment er yaksen 1/A og xaksen t. Her er en lineær linje, med positiv hældning.
i andet eksperiment er yaksen ln(A) og xaksen t. Her er en lineær linje, med negativ hældning.)
d) argumenter for, at forsøgsresultaterne er i overensstemmelse med de angivne hastighedsudtryk.
i eksperiment 1 er den aktuelle koncentration af dibrom ved forsøgets start, [Br2]0, lig med 2,40mmol/L, og absorbansen, A0, er målt til 0,621.
e) bereng den aktuelle koncentration af dibrom til tiden 16minutter i eksperiment 1.
Beregn reaktionshastigheden til tiden 16minutter i eksperiment 1.
mvh
jonas
Opgaven lyder:
Hey, vil gerne ha hjælp til spg 3d og e:
Man har en reaktion, som bruger Br2. Så står der:
Mekanismen for additionsreaktionen afhænger af, om opløsningsmidlet er polært eller upolært. Forskellen i reaktionsmekansimen kan udtrykkes ve følgende hastighedsudtryk:
polær: v = k * [Br2]
upolær: v = k * [Br2]2
I begge tilfælde er det forudsat, at koncentratione af trans-stilben (som brom reagerer med) kan regnes konstant under hele eksperimentet.
Der udføres to eksperimenter:
1: opløsningsmidlet er trichlrtmethan
2: opløsningsmidlet er ethanol blandet med diethylether.
Reaktionsforløbende følges spektofotometrisk, idet der måles sammenhørende værdier af absorbans, A og tid, t, for fastholdt bølgelængde.
Det er kun dibrom, der arbsorberer ved den valgte bølgelængde. Forsøgsresultaterne fremgår af graferne.
(i første eksperiment er yaksen 1/A og xaksen t. Her er en lineær linje, med positiv hældning.
i andet eksperiment er yaksen ln(A) og xaksen t. Her er en lineær linje, med negativ hældning.)
d) argumenter for, at forsøgsresultaterne er i overensstemmelse med de angivne hastighedsudtryk.
i eksperiment 1 er den aktuelle koncentration af dibrom ved forsøgets start, [Br2]0, lig med 2,40mmol/L, og absorbansen, A0, er målt til 0,621.
e) bereng den aktuelle koncentration af dibrom til tiden 16minutter i eksperiment 1.
Beregn reaktionshastigheden til tiden 16minutter i eksperiment 1.
mvh
jonas
Svar #1
13. maj 2006 af Penoer (Slettet)
Hej
Får at kunne svare på opgave d, skal du først vise, at absorbansen også godt kan bruges i hastighedsudtrykkene. (gøres vha. Lambert-Beers lov).Dette er blot noget matematik, som ikke burde volde de store problemer.
Dermed har du næsten lavet opgave d, da du nu blot ved at en 2. ordensreaktion har en graf med en liniær positiv hældningskoefficient. Dette er i overensstemmelse med at trichlormethan er upolær, dermed har du argumenteret for, at forsøgsresultaterne er i overensstemmelse med det angivet hastighedsudtryk.
Tilsvarende kan gøres med den eksperiment 2.
Du har hastighedskonstanten ud fra grafen i eksperiment 1 (hældningskoefficienten). Dermed kan du også nemt finde koncentrationen efter 16 minutter, da det blot er at indsætte i en formel.
Den næste opgave giver næsten sig selv, da du har hastighedsudtrykket fra opgave d, og du har koncentrationerne og hastighedskonstanten.
Får at kunne svare på opgave d, skal du først vise, at absorbansen også godt kan bruges i hastighedsudtrykkene. (gøres vha. Lambert-Beers lov).Dette er blot noget matematik, som ikke burde volde de store problemer.
Dermed har du næsten lavet opgave d, da du nu blot ved at en 2. ordensreaktion har en graf med en liniær positiv hældningskoefficient. Dette er i overensstemmelse med at trichlormethan er upolær, dermed har du argumenteret for, at forsøgsresultaterne er i overensstemmelse med det angivet hastighedsudtryk.
Tilsvarende kan gøres med den eksperiment 2.
Du har hastighedskonstanten ud fra grafen i eksperiment 1 (hældningskoefficienten). Dermed kan du også nemt finde koncentrationen efter 16 minutter, da det blot er at indsætte i en formel.
Den næste opgave giver næsten sig selv, da du har hastighedsudtrykket fra opgave d, og du har koncentrationerne og hastighedskonstanten.
Skriv et svar til: August 1998 opgave 3
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
