Matematik

vektorer: a ortogonal med b

17. maj 2006 af mettma (Slettet)
er kommet i tvivl med denne ellers så lette opgave:

vektor a= (1,2)
vektor b= (3+2t,-4+t)

bestem tallet t, så vektor a og vektor b er ortogonale.

det er oprindeligt en opgave uden hjælpemidler.

håber der er nogen som blot kan give mit et hint.

på forhånd tak, mettma

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2006 af sigmund (Slettet)

To vektorer er ortogonale hvis og kun hvis (hviss) prikproduktet mellem dem er 0.

Svar #2
17. maj 2006 af mettma (Slettet)

har prøvet, men skulle jeg så stille ligningen op således:

vektor a * vektor b = 0 <=> a1*b1+a2*b2 = 0 <=> 1*2+(3+2t)*(-4+t)= 0 <=> t1= ca.3,8 V t2= ca. -1,3

?? det er jo en opgave uden hjælpemidler, så jeg tror ikke det ville være så upræcise tal og desuden er det da kun et t man skal bestemme ikke?

Svar #3
17. maj 2006 af mettma (Slettet)

det er jo sikkert mig der gør noget forkert, men vil bare gerne vide hvad.

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2006 af ibibib (Slettet)

vektor a= (1,2)
vektor b= (3+2t,-4+t)


a·b=1·(3+2t)+2·(-4+t) = 3+2t-8+2t = 4t-5


Svar #5
17. maj 2006 af mettma (Slettet)

prikproduktet er skalarproduktet ikke?
så er det mig der har husket formlen forkert. sorry!

Svar #6
17. maj 2006 af mettma (Slettet)

men nu vi er igang, er der så nogen der gider rette dette:

givet f(x)= (e^3x)-(e^-3x)

så er f'(x)= (3e^3x)+(3e^-3x)

ikke? kan det skrives pænere?

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Ja. Nej.

Svar #8
17. maj 2006 af mettma (Slettet)

ok mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

Jeg får t=5/4 hvis a og b er otogonale

Skriv et svar til: vektorer: a ortogonal med b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.