Matematik

differentialligninger

17. maj 2006 af ET (Slettet)
Hej!
Sidder og er ved at forberede mig til morgendagensprøve i skriftlig matematik, og er stødt på to problemer omkring et par differentiale ligninger.

Den første lyder:
dy/dx=(y/ln(y))*(x+2), y>1
Løsningen skal gå igennem punktet P=(2,e)
Den løses ved hjælp af seperation af de variable, og jeg får
y=e^kvdr(x²+4x-11)

Jeg skal nu bestemme definitionsmængden for f, og det her, at jeg bliver i tvivl.
Da y>0, skal der gælde, at x²+4x-11>0. altså at x>1,87, sådan ca., men hvis x
Hvis bare nogen vil opskrive definitionsmængden for funktionen, der er beskrevet ovenfor, vil jeg blive glad.

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

dy/dx=(y/ln(y))*(x+2)

(y/ln(y))*dy = (x+2)*dx
S(y/ln(y))dy = S(x+2)dx
er det rigtigt?

hvordan kommer jeg videre??

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#0
Da y>0 skal der gælde at x²+4x-11>/=0
Når du løser andengradsligningen x²+4x-11=0 får du x=1,87 v x=-5,87. Derfor er Dm(f) = R\\]-5,87 ; 1,87[


#1
Du har lavet en fejl.. Når man dividerer med en brøk ganger man med den omvendte:

dy/dx=(y/ln(y))*(x+2)

(ln(y)/y))*dy = (x+2)*dx
S(ln(y)/y)dy = S(x+2)dx

Så bruger du integration vha substitution hvor du sætter t=ln(y).

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2006 af trygve (Slettet)

Det du husker er nok at din lærer har sagt at det skal være i et lukket interval!
Og husk at punktet ydermere også skal være givet i definitionsmængden!

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2006 af trygve (Slettet)

minus lukket, bare at interval selvfølgelig :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

#2
vil du vise mig hvordan jeg skal regne det??

er ikke så god til den regl med substitution, så hvis du ville vise det kunne jeg se hvad du gør?

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#5
dy/dx=(y/ln(y))*(x+2)

(ln(y)/y))*dy = (x+2)dx
S(ln(y)/y)dy = S(x+2)dx
S(ln(y)*(1/y)dy = S(x+2)dx

t=ln(y)
dt=(1/y)dy

S tdt = S(x+2)dx
(1/2)t² = (1/2)x²+2x
(1/2)(ln(y))² = (1/2)x²+2x

Forstår du hvad jeg gør?

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#6
hov glemte integrationskonstanten:S

(1/2)t² = (1/2)x²+2x+k
(1/2)(ln(y))² = (1/2)x²+2x+k

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

#6
forstår ikke dette:
S(ln(y)/y)dy
S(ln(y)*(1/y)dy
Hvordan ser du at du kan gøre det?

(1/2)t² = (1/2)x²+2x
(1/2)(ln(y))² = (1/2)x²+2x

Hvor har du (1/2) fra??

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#8

fordi hvis du skal gange en brøk med fx k så ganger du k op i tælleren. Fx:
k*(1/b) = k/b
derfor gælder jo også det modsatte:
k/b = k*(1/b)

I vores tilfælde er k = ln(y) og (1/b)=(1/y)

Håber det er til at forstå og ellers så spørg..

En stamfunktion til t = (1/2)t² da fordi ((1/2)t²)' = t

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

hov der skulle ikke have stået "da"..

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

#9
ahh nu kunne jeg se det :)

nu står der så
(1/2)(ln(y))^2 = (1/2)x^2+2x+k
Hvad gør jeg så nu??


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#11
Så isolerer du y

Brugbart svar (0)

Svar #13
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

uhh hvordan får jeg gjort det?


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#13
Kom med et bud:)

Brugbart svar (0)

Svar #15
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

(1/2)^2*(ln(y))^2+(1/2)*ln(y)=(1/2)x^2+2x+k

eller hvordan

Brugbart svar (0)

Svar #16
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#15
Forstår ikke helt hvad du gør:) Start med at gange med 2:

(1/2)(ln(y))² = (1/2)x²+2x+k
(ln(y))² = x²+4x+2k

Brugbart svar (0)

Svar #17
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

jaa og så?

Brugbart svar (0)

Svar #18
17. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#17
Tjah hvad plejer man at gøre hvis noget er opløftet i 2.?

Brugbart svar (0)

Svar #19
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

ahh... sover vidst..

ln(y)=kvrod(x^2+4+2k)

Brugbart svar (0)

Svar #20
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

y = 10^kvrod(x^2+4x+2k)
???

Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.