Matematik

please help..

19. maj 2006 af D87 (Slettet)
Jeg har siddet et stykke tid, men kan ikke hitte ud af hvordan jeg skal løse de her opgaver.. håber der er en som vil hjælpe..


I et koordinatsystem er en linje l bestemt ved ligningen
x+3y-100=0
og en linje m bestemt ved ligningen
ax-5y+1=0

Hvor a er en konstant.
Bestem tallet a, således at l er vinkel ret på m.




To funktioner f og g er bestemt ved
f(x)=1/4x^2-x+2
g(x)=1/3x+3

Løs ligningen f(x)=g(x)
Jeg kan godt se at det skal laves til en andengradsligning, men jeg får et andet tal end min lommeregner så jeg gør noget forkert.. ved bare ikke lige hvad..


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Hvis du har lært vektorregning kan du til den første udnytte, at normalvektorernes skalarprodukt skal være 0.

Hvad får di 2. opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

I et koordinatsystem er en linje l bestemt ved ligningen
x+3y-100=0
og en linje m bestemt ved ligningen
ax-5y+1=0

Hvor a er en konstant.
Bestem tallet a, således at l er vinkel ret på m.

- Vi omskriver ligningerne til
l: y=100/3-(1/3)x
m: y=0,2+0,2*ax

I l er hældningen -(1/3) og i m er hældningen 0,2a.

Produktet af de to hældninger skal være -1, dvs.
0,2a*(-1/3)=-1
<=>a=-1/(-0,2*(1/3))



Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2006 af CHristina Jensen (Slettet)

Jeg skal lige være sikker på at jeg opfatter dine tegn korrekt. Skal der stå:
f(x)=1/(4x^2-x+2)
g(x)=1/(3x+3)

Svar #4
19. maj 2006 af D87 (Slettet)

nej jeg har ingen anelse om hvad vektorregninger :(

I anden opgave fik jeg (1/6;3,1) og (-3/2;2,5) men det skal give
(-0,67;2,78) og (6,5) i følge grafen..

Svar #5
19. maj 2006 af D87 (Slettet)

der skal stå
f(x)=(1/4x)^2-x+2
g(x)=(1/3)x+3

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2006 af CHristina Jensen (Slettet)

Øhm. Skal du beregne det, eller må du godt bare aflæse det på grafen?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#4

Du kan så benytte den i #2 angivne metode, som siger at vinkelrette liniers hældnigskoeeficienters produkt skal være -1.

f(x)=1/4x²-x+2
g(x)=1/3x+3

f = g <=> (1/4)x²-x+2 = (1/3)x+3 <=> (1/4)x² -(4/3)x -1 = 0

Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad du har gjort, men ovenstående 2.gradsligning giver det lommeregneren viser.

Svar #8
19. maj 2006 af D87 (Slettet)

Hmm når jeg skal finde D skal jeg så ikke sige:
-(4/3)^2-4*(1/4)*-1
det kan bare ikke passe for så bliver det negativt..

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#8

d = (-4/3)²-4*(1/4)*(-1).

Jeg tror du glemmer at det første minus foran b, skal så inde i parantesen, således at det bliver et positivt tal.

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#9

...skal stå inde i parantesen...

Svar #11
19. maj 2006 af D87 (Slettet)

#2 Jeg forstår ikke hvordan du får
ax-5y+1=0 lavet om til y=0,2+0,2*ax

Brugbart svar (0)

Svar #12
19. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#11

Han flytter først -5y over på den anden side, og herefter deler han med 5.

Svar #13
19. maj 2006 af D87 (Slettet)

#9 så d= 25/9
men så får jeg
x=((--4/3)+-√(25/9))/2= 3/2 og -1/6
hvilket ikke er det samme som lommeregneren..

Svar #14
19. maj 2006 af D87 (Slettet)

#11 nåår ja selvfølgelig:)

Skriv et svar til: please help..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.