Kemi
Ligevægtsspørgsmål + syre-base
20. maj 2006 af
appelsin (Slettet)
Jeg sidder og læser til eksamen og har nogle forståelsesspørgsmål:
1) Ved udregning af ligevægsbrøken kan man undlade vand/opløsningsmidlet (eller sætte den til 1). Hvorfor det?
2) Hvis jeg nu havde fx 1 L syre og hældte lidt vand i, kan jeg så stadigvæk godt udregne pH ved at sige -log[H3O+], eller bliver det for upræcist?
Hvad med en 18 M saltsyre, så bliver pH negativ? Kan jeg stole på den værdi?
3) Er formlen for K_c en definition?
Det var alt for nu.
1) Ved udregning af ligevægsbrøken kan man undlade vand/opløsningsmidlet (eller sætte den til 1). Hvorfor det?
2) Hvis jeg nu havde fx 1 L syre og hældte lidt vand i, kan jeg så stadigvæk godt udregne pH ved at sige -log[H3O+], eller bliver det for upræcist?
Hvad med en 18 M saltsyre, så bliver pH negativ? Kan jeg stole på den værdi?
3) Er formlen for K_c en definition?
Det var alt for nu.
Svar #1
20. maj 2006 af frodo (Slettet)
1) fordi stanardtilstanden er med x=1, og molbrøken af solventet er meget tæt på 1 i fortyndede opløsninger.
2)pH=-log[H3O+] gælder altid (pr. definition), så ja det kan du da.. Det er måden du bestemmer [H3O+] der kræver omtanke.
3) Ja, det følger af termodynamikken
2)pH=-log[H3O+] gælder altid (pr. definition), så ja det kan du da.. Det er måden du bestemmer [H3O+] der kræver omtanke.
3) Ja, det følger af termodynamikken
Svar #3
22. maj 2006 af appelsin (Slettet)
4) Hvis jeg har en reaktion:
A (aq) -> A (l)
skal reaktionsbrøken så opskrives som:
Y = 1/[A]
?
5) Jeg sad lige og kiggede på pK for syre og baser, og hvis man nu blander O(2-) som har pKb på -10, sammen med et carbonhydrid, vil carbonhydridet så afgive en H+?
A (aq) -> A (l)
skal reaktionsbrøken så opskrives som:
Y = 1/[A]
?
5) Jeg sad lige og kiggede på pK for syre og baser, og hvis man nu blander O(2-) som har pKb på -10, sammen med et carbonhydrid, vil carbonhydridet så afgive en H+?
Skriv et svar til: Ligevægtsspørgsmål + syre-base
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
