Kemi

Skri eksamen

22. maj 2006 af Aca_18 (Slettet)
Hey...

Jeg er lige kommet hjem fra den skr. eksamen... Den var godt nok let i forhold til mange af de afleveringssæt, som vi har lavet...

Hvad synes I?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2006 af Mr_Mo (Slettet)

#0
Den var nem. Men jeg fandt ikke ud af hvordan man skulle isolere safrol i opgave 2e.

Men elers gik det fint.

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2006 af Kraken (Slettet)

Et fantastisk sæt. Næsten hele pensum rundes, og så var det ikke særligt svært. Jeg fik følgende resultater:

Opg. 1:

a) Opskriv reaktionsskemaet, angiv oxidationstal og kommenter at de ikke ændrer sig.

b)dS*=-133,64J/mol*K (voksende orden)

c)dG*=-15,14kJ/mol (reaktionen forløber spontant)

d) Al(s)|Al3+(aq)||S2-(aq)|Ag2S(s)|Ag(s)
U0*=0,966V (Det er den strømgivende reaktion)

Opg. 2:

a)Marker det asymmetriske C-atom og relater det til spejlbillede isomeri

b) Reaktion (I) er en Markonikov addition og reaktion (II) er en nucleofil substitution.

c) [ecstasy]maks=231,3ug/L

d) Adder HBr på eugnol og a-pinen, husk alle bindingsstreger

e) Udregn molarmasser og relater dem til kogepunkt. Kommentar polaritetsforhold og relater det til noget med dipol-dipol bindinger. Nævn desuden hydrogenbinding i eugenol. Aromatisk ring i safrol og eugenol giver ogå større kogepunkt.
Eksperimentel metode er f.eks. destillation

opg 3:

a) Vvand=4,2L

b) 2AsH3(g) --> 2As(g) + 3H2(g) (angiv desuden oxidationstal)

c) Prøve 4 har et indhold på 5,34ug/L og overskrider defor grænseværdien

d) As2O3(s) + 3H20(l) --> 2H3AsO3(aq)
pH=5,33

e) Identificer de fire kurver. Deraf finder man at mellem pH=6 og pH=8 forekommer H2AsO4-, HAsO42-, H3AsO3 og H2AsO3-




Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2006 af Umulius (Slettet)

Jeg fandt noget af det svært, men det er sikkert fordi jeg ikke kunne finde den simple løsning, så jeg tror, at jeg var ude i nogle søforklaringer... Men generelt var den nemmere end terminsprøven...

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2006 af Eva (Slettet)

Nogen der har været oppe i standardforsøget med spektroskopi??

Hvis ja.. hvad syntes i?? og hvad fik i??

Mvh Eva



Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2006 af Blackbirdy (Slettet)

Jeg sys også at den var ret let... men de der ug brød jeg mig nu ikke om... blev helt forvirret af dem..

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2006 af Kraken (Slettet)

hvad fik I?

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. maj 2006 af Mr_Mo (Slettet)

#6
Er du helt sikker på cellediagrammet?

i 2d behøver man vel ikke at skrive strukturen med alle atomer og alle bindinger. Det bedes jo ikke om strukturformel.

Det er lidt som denne opgave:
Anfør formler, der viser strukturen af de produkter, som D omdannes til ved de to analyser.
hvor kommentaren til opgaven er:
Kravet til en korrekt besvarelse er, at både iagttagelser og en formel for hvert af produkterne anføres. I opgaveteksten bedes der ikke om ”strukturformler” men om ”formler, der viser strukturen”, hvilket betyder, at det ikke er nødvendigt at skrive formlerne med alle atomer og alle bindinger.
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/censor/rapporter/2005/evakemistx0505.pdf

i 2 e, så er det vel ikke muligt med destillation, da kogepunkterne ligger tæt på hinanden?
a-pinen kan man koge bort. Campher kan man fjerne vha. 2,4-DNP da de vil reagere og bundfældes. Men hvad kan man gøre med Eugenol?

Ellers er jeg enig med dine resultater. Jeg husker dog ikke hvad jeg fik i 1 b og c.

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2006 af Umulius (Slettet)

#6

Jeg har fået det samme som dig i følgende opgaver:
1a, 1b, 1d, 2b, 2c, noget af 2e, 3a, 3b, 3c (dog fik jeg prøve 5 til at overskride grænseværdien med 5,03ug/L), 3d og 3e

Jeg var ude i nogle vilde søforklaringer til 2a og 2d...

hvordan fandt du egentlig pH i 3d? Jeg kunne simpelthen ikke få den til at passe, jeg med ved med at få den til at give 11, et eller andet...

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. maj 2006 af Deathscythe (Slettet)

Jeg plejer ikke at være den bedste til kemi (fik 7 i sidste terminsprøve), men jeg synes faktisk det gik godt i dag...

Mine resultater (i forhold til Krakens):

Opg 1
a)enig
b)enig
c)enig
d)Jeg tror måske nok at jeg skrev cellediagrammet sådan her op i stedet for, og er nu i tvivl om at jeg har lavet det rigtig...
Al(s)|Al3+(aq)||S2-(aq)|Ag(s)|Ag2S(s)

Opg 2)
a)enig
b)skrev addition (og hvad der skete) ved (I) og substitution (og hvad der skete) ved (II)
c)enig
d)jeg har også valgt de to, men har dog (måske desværre) valgt at skrive dem simpelt op, som i opgaven
e)den eneste jeg ikke fik lavet...

Opg 3)
a)enig
b)enig (men har dog glemt oxidationstal, ved ikke lige hvordan det skete)
c)enig
d)enig mht reaktionsskemaet, men har fået ph til 5,48...???
e)enig


Og jeg er ret så stolt over at det kun er et enkelt spørgsmål, som jeg ikke fik svaret på :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. maj 2006 af Kraken (Slettet)

Angående 2d så er det rigtig nok. Men det kan ikke tælle ned at angive det hele.
Når man kommer op på 207*C vil man jo have destilleret campher og a-pinen væk. Derefter kan man lade OH-gruppen i eugenol kondensere med med f.eks. butandiol, tilsætte base, hvorved eugenol bliver polært og fælder ud i en upolær opløsning.

Cellediagrammet er jeg ret sikker på. Aluminium er den del der oxideres, og det den oxiderende del står altid i venstre halvcelle. Sølv reduceres og det skal altid stå i højre halvcelle.

Derved haves halvcellen Al(s)|Al3+(aq)

Den anden halvcelle består jo af et sølvtøj med et lag Ag2S på overfladen og i opløsningen udgår der S2-.
Derved bliver halvcellen S2-(aq)|Ag2S(s)|Ag(s)

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. maj 2006 af Thork (Slettet)

Jeg synes ikke sættet var nemmere end de sæt vi har set på.. Der var godt nok forholdsvis mange af de helt nemme spørgsmål, men også nogle stykker af dem hvor man kan gå helt galt i byen, og hvor det næsten er umuligt at få fuldt antal point.

Især opgaven med elektrokemi irriterede mig. Vi har aldrig arbejdet med celler med sådan en opbygning.

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. maj 2006 af Mr_Mo (Slettet)

#8
hvordan fandt du egentlig pH i 3d?
Du har m(As2O3), regn M(As2O3) og find n(As2O3). Så ved du fra reaktionskemaet at 2*n(As2O3)=n(H3AsO3). Så kender du V=0,100L. Regn c(H3AsO3). Det er en svag syre, idet pKs er indenfor intervallet [4,10]. Brug:
pH = ½(pKs + log(c))

Brugbart svar (0)

Svar #13
22. maj 2006 af Kraken (Slettet)

I opg. 3d var der tale om en svag syre. Ud fra pKs fandt jeg Ks og opstillede ligning:

Ks=x^2/(c(s)-x) og solvede denne ligning.

Husk i reaktionsskemaet får man at arsenik omdannes til syren i forholdet 1:2. Hvis man ikke tager højde for dette forhold får man pH=5,48

Brugbart svar (0)

Svar #14
22. maj 2006 af Umulius (Slettet)

hvorfor tænkte jeg dog ikke på det :(

Brugbart svar (0)

Svar #15
22. maj 2006 af Mr_Mo (Slettet)

#10
Derefter kan man lade OH-gruppen i eugenol kondensere med med f.eks. butandiol, tilsætte base, hvorved eugenol bliver polært og fælder ud i en upolær opløsning.
Ahhh, det tænkte jeg slet ikke på :(

Angående cellediagrammet har jeg lavet en fejl i den ene halvcelle med sølv.

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. maj 2006 af Thork (Slettet)

Mit cellediagram ligner forresten slet ikke:

Al | Ag2S | Al2+, S2- | Ag

Dobbeltstregen angiver så vidt jeg ved en saltbro, men opløsningerne i opgaven var jo i direkte kontakt med hinanden? Der er et lignende diagram i Kemi 3, så jeg håber da jeg får lidt point for det..

Brugbart svar (0)

Svar #17
22. maj 2006 af Kraken (Slettet)

#16 hmmm men man betragter jo baljen som bestående af to halvceller med hver sit elektrodepotentiale, og desuden kan man vel godt se Al-foliet som en slags adskillelse. Derudover sidder Ag2S laget på Ag, så de to skal være ved siden af hinanden.

Med hensyn til kondensationen i 2e, så mener jeg buntandisyre og ikke butandiol. Syre kan jo bringes til at reagere med OH-

Brugbart svar (0)

Svar #18
22. maj 2006 af Thork (Slettet)

#17 Ja ok, det med Ag og Ag2S er en fejl (håber jeg har skrevet det rigtigt i min opg.:). Men jeg mener stadig ikke man kan betragte cellerne som opdelt, ||, ihvertfald ikke efter dét vi har lært.

Brugbart svar (0)

Svar #19
22. maj 2006 af Deathscythe (Slettet)

Hvor mange point skal man have for at få de forskellige karaktere?

Og er det ikke sådan at alle spørgsmål vægtes lige meget?

Brugbart svar (0)

Svar #20
22. maj 2006 af Mads123 (Slettet)

Fedt har åbenbart regnet dS forkert ud, hvis i alle får det :/

Desuden vil jeg mene prøverne overholder grænseværdien, for selvom det giver 5,4 så rundes det ned til 5, da grænseværdien er givet ved ét betydende ciffer.
Man kan da godt isolere ved destillation. Man skal da bare gør det 2 gange?

3e havde jeg ikke lige forstået opgaven ordenligt

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 47 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.