Kemi

standardforsøg skrif. eksamen

22. maj 2006 af Eva (Slettet)
Hey :)

Ville lige høre hvordan i synes det er gået idag, hvad i synes om opgaverne og sådan ;)

Det er jo ikke til at sammenligne med dem der har haft det almindelige sæt.. er jo næsten kun opg 3 de også har haft..

Hvad har i fået?? og syntes i det var svært??


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2006 af Micc_86 (Slettet)

Synes opgave sættet var fint. Baksede dog med nogle af opgaver fx. 3d og 1d, hvoraf jeg ikke fik skrevet den sidste ind, selvom jeg fandt frem til en evt. løsning. Men ja - et meget fint sæt, der kommer rundt om en del... så må jeg bare håbe, at jeg har tænkt/regnet rigtigt :p

OPGAVE 1

a) c(NO2(g)) = 1,5 mM

b) dS = -335,97 J/(mol*K), argumentere endvidere med aftagende antal molekyler

c) dG = dH - T*dS = -152,70 kj/mol, reaktionen forløber

d) forslag : begge af 1. orden, herefter kan k bestemmes

OPGAVE 2

a) Marker det asymmetriske C-atom, spejlbillede isomeri

b) Reaktion (I) er en addition og reaktion (II) er en substitution.

c) Udfra IR-spektret findes CH sp3 samt NH (et signal tyder på sekundær amin RR'NH). Udfra MS-spektret ses at M+ = M(ecstasy) samt at ulige M+ svarer til at nitrogen indgår og at 58m/z tyder på fragtmentering af CH2NH. => konklusion, slutproduktet er ecstasy.

d) Adder HBr på eugnol og a-pinen, opskriver strukturen som i opgavesættet.

e) Stoffet er slutproduktet af eugenol og HBr, hvor Br er adderet til det sidste carbonatom i sidekæden.

OPGAVE 3

a) Vvand=4,2L

b) 2AsH3(g) --> 2As(g) + 3H2(g)

c) Laver standardkurve og bestemmer absorbansen for grænseværdien = 1,640. Prøve 4 overskrider grænseværdien.

d) As2O3(s) + 3H20(l) --> 2H3AsO3(aq)
pH=5,33

e) Identificer de fire kurver. Deraf finder man at mellem pH=6 og pH=8 forekommer H2AsO4-, HAsO42-, H3AsO3 og H2AsO3-

Svar #2
22. maj 2006 af Eva (Slettet)

Opg 1
a) enig
b) -252,2
c) -261,281
d) aner det ikke ;)

Opg 2
a)enig
b)enig
c)enig - jeg bemærkede dog også et udslag som kunne stamme fra C = c binding - hvilket undrede mig :s
d)enig
e)ikke sikker ;)

Opg 3
a)enig
b)enig
c)lavede standartkurve - fandt ligning for kurven og indsatte absorbansen på x's plads, og y var så værdien - kom frem til det sammen - prøve 4 overskrider
d)enig
e)enig

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2006 af Micc_86 (Slettet)

Yeah! :D Det her ser jo meget fint ud, men gad nu godt have et svar på, hvordan 1d egentlig skal løses - har ingen anelse om, hvordan den løses 'korrekt' :p

Hvorfor er der ikke flere, der har været oppe i standardforsøg - det undre mig altså!?!

Svar #4
22. maj 2006 af Eva (Slettet)

ja ikke?? den var godt nok træls!!

Jeg ved det ikke... men det er jo kun under halvdelen af os på landsplan der har valgt standartforsøget.. så det er klart nok at de fleste snakker om den almindelige ;)

Hvad har du gjort i 1b og 1c??

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2006 af Micc_86 (Slettet)

1b) benytter den generelle formel til beregning af den molare standard entropi-tilvæsten samt tabelværdierne:

dS = S(N2O5(s)) + S(O2(g))- {S(O3(g)) + 2*S(NO2(g))}

dS = 178 + 205,13 -{238,9+ 2*240,1}
dS = -335,97 j/mol*K

1c) benytter følgende formel, hvor dH bestemmes på tilsvarende måde som dS:

dG = dH - T*dS

Tjah, men selvom vi kun er under halvdelen på landsplan, der har valgt standardforsøg, så burde vi to vel ikke være de eneste, som benytter studieportalen xD

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2006 af frodo (Slettet)

Jeg kommenterer på #1:

1a) korrekt
b,c gider jeg ikke regne efter, men det er jo helt ligetil.
d) når koncentrationen af den ene reaktant holdes konstant, afhænger reaktionshastigheden (eller i hvert fald den relative forskel) kun af den anden..

2a) korrekt
b)(I) addition (følger i øvrigt markovnikov)/ (II)nucleophil substitution
c)korrekt
d)korrekt
e)korrekt (man bemærker at reaktionen er sket anti-markovnikov, det kan man så undre sig lidt over)

3a)korrekt
b)korrekt
c)har ikke regnet efter, men virker plausibelt
d) korrekt
e) ja, dog forekommer H2AsO3- i temmelig små mængder, og kun i rimelige mængder over pH~7

til #2: 2c) "C=C"-stræk aromat!

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. maj 2006 af Micc_86 (Slettet)

#6 Tak for svaret Frodo :)

1d) så kiggede jeg også først på de to, hvor koncentrationerne var konstante, og udfra dette bestemte jeg reaktionsordenen mht til [O3], hvilket jeg fik til 1 - desværre nåede jeg ikke at skrive mere, men ville derefter ha' opstillede to ligninger med forsøg 1 og 3, hvor k isoleres. De to ligninger skulle da sættes lig hinanden og med MATH, SOLVER kunne reaktionsordenen x bestemmes... og derefter hastighedskonstanten, k.

Men øh, findes der en simplere måde at gøre det på?

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2006 af frodo (Slettet)

jo...

måling 1 og 2: [NO2]=konst.
[O3] fordobles, v fordobles, dvs reaktionen er af første orden mht. [O3]

måling 1 og 3: [O3]=konst.
[NO3](1)/[NO3](2)=v(1)/v(2)
reaktionen er således også af første orden mht. [NO3]

v=k*[NO3][O3]

tager vi fx måling 1 og indsætter alt det kendte, fås:
7*10^(-8)M/s=k*2,2*10^-3M*2,5*10^-3M
<=> k=12,7*10^(-3)M^(-1)s^(-1)

samme resultat opnås med alle målinger

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. maj 2006 af Penoer (Slettet)

Ser også ud til at jeg har lavet det samme som I andre.. Jeg undrede mig dog også over, at opg. 2e ikke var efter markovnikovs regel, hvilket fik mig til at skrive det rigtige med ord, men til at tegne den forkerte strukturformel.. Det er vidst lige den eneste fejl, som jeg lige umildbart kan finde i mit opgavesæt..

Jeg synes i øvrigt, at opgaverne var meget nemme, havde lidt frygtet at der kom nogle virkelig lede uorganiske opgaver. De andre fra mit hold syntes også, at opgaverne var nemme, så nu må vi se hvad karakteren siger. Og frodo du må ikke spørger Preben om karakteren, for det er sikkert ikke gået så godt som jeg håber.

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. maj 2006 af frodo (Slettet)

heh.. Mon han kan huske dig på stående fod, blandt alle de andre mange opgaver alligevel.. Jeg tvivler.

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. maj 2006 af Penoer (Slettet)

Tja, der er jo ikke så mange perfekte opgaver i blandt dem alle sammen :-)

Jeg har kun lavet en tegning forkert, så det burde give en rimelig god karakter.

Skriv et svar til: standardforsøg skrif. eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.