Matematik

Differentialligning

23. maj 2006 af Herter (Slettet)
Hej

Jeg har følgende opgave:

dy/dx = x^3/e^y

a) En funktion f er løsning til differentialligningen og dens graf går gennem punktet P(1.0).
Bestem regneforskrift og definitionsmængde for f.

b) Gør rede for at funktionen g, der er bestemt ved:

g(x) = 4*ln(x) - ln(4), x - R+

også er en løsning til den givne dif. ligning og bestem en ligning for tangenten til grafen for g i punktet med førstekoordinaten 1.

----------------------

Jeg er lidt på bar bund her.. jeg har det rigtigt svært med differentialeligninger og skal til eksamen om 10 dage.

Hvis jeg husker rigtigt skal jeg lave separation af de variable. Men hvordan kommer jeg så videre derfra?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2006 af DMD (Slettet)

Så indsætter du punktet for at finde k-værdien...

Svar #2
23. maj 2006 af Herter (Slettet)

Ja nemlig.. :) takker..

Hvordan finder jeg så definitionsmængden? og hvordan løser jeg b)?

Jeg er en klovn til det her så bør over med mig ;)

Svar #3
23. maj 2006 af Herter (Slettet)

er der nogen? :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Hvad har du så fundet forskriften til at være?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2006 af Duffy

a)

dy/dx = x^3/e^y


e^ydy = x^3dx


Se^ydy = Sx^3dx


e^y = 1/4x^4 + k


y = log(1/4x^4 + k)


-------------------------


Graf gennem (x,y) = (1,0) :


0 = log(1/4*1^4 + k)


0 = log(1/4 + k)


log(1) = log(1/4 + k)


k = 3/4


--------------------------


Dvs


y(x) = ln(1/4*x^4+3/4)


og eftersom

1/4*x^4+3/4 > 0 for alle x

er


Dm(y) = R


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

b) Gør rede for at funktionen g, der er bestemt ved:

g(x) = 4*ln(x) - ln(4), x E R+

også er en løsning til den givne dif. ligning og bestem en
ligning for tangenten til grafen for g i punktet med
førstekoordinaten 1.


dg/dx = 4/x


-------------


x^3/e^(4*ln(x) - ln(4)) =


x^3/(e^(4*ln(x) * e^(-ln(4))) =


x^3/(e^ln(x^4) * e^(ln(1/4))) =


x^3/(x^4 * 1/4) =


4* x^3/x^4 =


4/x


...altså er g også en løsning til bemeldte diff.lign. QED.




Duffy

Svar #6
24. maj 2006 af Herter (Slettet)

Takker Duffy.. Jeg har fået samme løsning i a) så det er jo fint :)

Jeg ser på b) når jeg kommer hjem senere i dag.. - gør det lidt lettere med et facit ;)

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2006 af Duffy

Ups! Jeg kan se at jeg glemte andet delspørgsmål:

"...og bestem en
ligning for tangenten til grafen for g i punktet med
førstekoordinaten 1."

Nuvel, nu er tangent-ligningen jo givet ved

y = g(xo) + g'(xo) (x-xo)


så vi har ved simpel indsættelse:


y = 4*ln(xo) - ln(4) + 4/xo (x - xo) , xo=1 ,


y = 4*ln(1) - ln(4) + 4/1 (x - 1)


y = - ln(4) + 4(x - 1)


y = 4x - 4 - ln(4)



Duffy

Svar #8
27. maj 2006 af Herter (Slettet)

Hej

Takker for dine svar.. de har hjulpet mig meget i forståelsen af drifferentialligninger :)

Men et punkt fatter jeg ikke helt:

hvordan kommer du herfra:
- y = 4*ln(xo) - ln(4) + 4/xo (x - xo) , xo=1

til her:
- y = 4*ln(1) - ln(4) + 4/1 (x - 1)

?

Svar #9
27. maj 2006 af Herter (Slettet)

Ups jeg mente fra:

y = 4*ln(1) - ln(4) + 4/1 (x - 1)

til

y = - ln(4) + 4(x - 1)

:)

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. maj 2006 af Duffy

y = 4*ln(1) - ln(4) + 4/1 (x - 1)

nu er jo ln(1) = 0

og

4/1 = 4

så vi har derfor

y = 4*ln(1) - ln(4) + 4/1 (x - 1)

y = 4*0 - ln(4) + 4 (x - 1)

y = 0 - ln(4) + 4(x - 1)

y = - ln(4) + 4(x - 1)


OK?! ;-)



Duffy

Svar #11
27. maj 2006 af Herter (Slettet)

Det var "nu er jo ln(1) = 0" som jeg søgte :)

Gik lige udfra at ln(1) var 1.. ved ikke helt hvorfor.. :D

Men takker igen igen ;)

Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.