Matematik

Hjælp med mat!

17. januar 2004 af sclk (Slettet)
Forsøger at lave aflevering, men har et problem...

Det handler om noget med nogle gammastråler igennem blyvæg - intensitet formindskes..bla bla bla...

I = I(0)*e^-,05785x

I(0) er intensiteten fra start og I er så intensiteten efter blypladerne - x er blypladernes tykkelse i mm.
Jeg skal bestemme hvor tyk blyvæggen skal være, hvis intensiteten skal formindskes til 1% af den oprindelige intensitet!

Dvs. e^-,05785x = 0,01 ik?

Tænkte så videre at det kunne løses ved at "skille eksponenten ad"
(e^x)^-,05785 = 0,01

Men på den måde ender jeg med at skulle tage log af et negativt tal - gik ikke videre godt..hmmm...???!!
Hvordan gør jeg det?

Sara

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2004 af erdos (Slettet)

Du kan da bare sige at I er 0,01 og I(0) er 1 - så er intensiteten 1% af hvad den var før, og du kan isolere x...

Er det virkelig en mat-opgave og ikke fysik? Sejt....

Svar #2
17. januar 2004 af sclk (Slettet)

Ja, det er en mat-opg....

Men hvis jeg gør som du siger ender jeg jo med det samme resultat, som jeg selv havde fundet frem til - så er mit spørgsmål stadi, hvordan jeg isolerer x i den ligning - det er DET jeg ikke kan gennemskue!

1*e^-,05785x = 0,01

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2004 af Jean

hint prøv at tage logaritmen på begge sider...

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2004 af sigmund (Slettet)

Ja, du tager den naturlige logaritme på begge sider af lighedstegnet, hvorefter du isolerer x.

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2004 af Samuel (Slettet)

ln(x)=e^(-1), dvs. tager du ln på begge sider af lighedstegnet vil ln gå ud med e på den ene side.

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2004 af erdos (Slettet)

0,01 = e^-,05785x <=>

ln(0,01) = ln(e^-,05785x) <=>

ln(0,01) = -,05785x <=>

(ln(0,01))/(-,05785) = x

Det får jeg det til....

Svar #7
18. januar 2004 af sclk (Slettet)

Okay, okay...
behøver altså ikke mere hjælp..*gg* Fandt ud af det på en anden lidt besværligere måde - ved ikke hvorfor jeg ikke kunne se det bare var det jeg skulle gøre....
Men tak...
Sara

Skriv et svar til: Hjælp med mat!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.