Kemi

dibrom?

04. juni 2006 af Jelly (Slettet)
Hvis vi har et ukendt organisk stof vi skal identificere. Hvad bruger man så dibromvand til, og hvorfor?
Vi fandt ud af at vores stof gav positiv test for dibromvand. Men kan ikke forstå hvad det skal bruges til.

Ps. det ukendte organiske stof er en carboxylsyre.

Håber nogen kloge hoveder kan forklare mig..

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2006 af Mester_Bean (Slettet)

Organiske stoffer har en række kemiske egenskaber. Heri gælder det blandt andet for alkener, at de er meget reaktionsdygtige stoffer og kan deltage i additionsrekationer. Det vil sige, at hvis man leder eks. ethen ned i dibrom skifter bromvandet farve, da ethen reagerer med brom og produktet er farveløst... Men jeg har ikke haft kemi, så det er blot, hvad jeg har kunnet læse mig frem til...

Så ved at se, at Brom eksempelvis har skiftet farve, kan du konkludere, at der er sket en affitionsreaktion, hvilket vil sige, at det organiske stof indeholder en dobbelt eller triple binding

Svar #2
04. juni 2006 af Jelly (Slettet)

tak for forklaringen...men må fortælle dig at det er noget jeg allerede ved på forhånd.

Det undrer mig bare hvorfor carboxylsyren giver en positiv test med dibromvand.

Håber nogen kan forklare mig...


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2006 af Quasar (Slettet)

Syren indeholder mindst een dobbeltbinding (additionsreaktion ved dobbeltbindingen).

Svar #4
05. juni 2006 af Jelly (Slettet)

okay.

Hvordan laver man en addition af en carboxylsyre. Hvordan skriver man et reaktionsskema over det?

Mit bud:

R-COOH + Br2 -> R-COOHBr

Er det korrekt?

Eller hvordan skal den ellers se ud?

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm lad os antage at carboxylsyre du har fat i er:
CH2=CH-COOH
Der adderes nu Br2:
CH2=CH-COOH+Br2--> CH2Br-CHBr-COOH

Du skal huske at ved en additions reaktions sprænges dobbelbinding og additions stoffet sætter sig fast, ved de carbon atomer hvor dobbeltbindingen før sad...


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2006 af Mester_Bean (Slettet)

Dobbeltbindingen findes vel mellem C og O.. så hvis man skulle lave en strukturformel:

O-Br
R-C - O - H
Br

Hvordan det så skrives, kan jeg ikke lige gennemskue.. men det skulle ikke være så svært

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2006 af Mester_Bean (Slettet)

Hov, mellemrummene kom ikke frem.. (O-Br) skal stå over C, og Br skal stå under C... Men se hvad #5 skriver, det er sikkert meget klogere :)

Svar #8
05. juni 2006 af Jelly (Slettet)


hvad skyldes så farveændringen?

Kan man være sikker på at det er en addition?...

Kunne det ikke være en oxidation el. substitution?

Håber nogen kan forklare mig..


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2006 af Micc_86 (Slettet)

Måske skulle det også lige gøres klart, at når der er tale om en additionsreaktion, da er det en dobbeltbinding mellem to carbonatomer, der brydes.

Farveændringen skyldes, at Br2 har en karakteristisk brun/rødelig farve. Når Br2 spaltes under fx. en addition, da vil opløsningen blive klar, da Br2 ikke længere er tilstede.

Hvis der var tale om en substitution, da vil reaktionsskemaet være som følgende:

CH3(CH2)x-COOH + Br2 -> Br-CH2(CH2)x-COOH + HBr

Denne reaktion vil dog ikke forløbe udenvidere, i det at der skal tilføres energi til at bryde de stærke bindingerne i carbonkæden. Dette kan ske ved tilføring af lysenergi! Så hvis det var en substitution, da har i formentlig stillet jeres reagensglas under en overhead eller andet, for at sætte reaktionen i gang (hvilket foruden sker via en radikaldannelse).

At der skulle være tale om en oxidation lyder for mig usandsynligt - men jeg skal ikke kunne vide mig sikker! :o

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Selvom Br2 adderes til en C=C binding, så er det stadig en redox reaktion. Br2 bliver reduceret og C=C oxideret.

Skriv et svar til: dibrom?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.