Fysik

dyb brønd

19. januar 2004 af parmour (Slettet)
ok jeg er lige begyndt på fysikb og fatter ikke en bjælde
har et spørsmål der lyder:
en sten falder ned i en dyb brønd det varer 2,6s før man hører plumpet
hvor dyb er brønden?
og skal man tage hensyn til lydensudbredelsesfart.
ikke barer nogle tal i pap tak!
jeg søger en der mod betaling vil forsøge at hjælpe mig hvor finder man en sådan,der kan skærer det ud i skiver
med venlig hilsen parmour

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2004 af erdos (Slettet)

Du har en formel, der kan give dig lydens fart ved den givne temperatur, hvis denne er oplyst. Ellers går du bare ud fra, at der er 20 grader.

Derefter ved du at farten, er forholdet mellem den tilbagelagte strækning og den andvendte tid.

Så sgu det virke...

Skriv, hvis der er yderligere spg.

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2004 af Peden (Slettet)

Prøv først at regne uden at tage højde for lyden, og prøv så derefter om du kan finde en måde hvorpå du kan trække det fra.

Svar #3
19. januar 2004 af parmour (Slettet)

ja men det første problem er den sten hvor langt falder den? og hvor dan kommer man frem til dette

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2004 af starF (Slettet)

#3. Det hedder lodret fald. Ligningen lyder som følger:

s=1/2*g*t

hvor s er strækning, g er tyngdeaccelerationen og t er tiden. Så indsættter du:

s=1/2*9,82*2,6

og udregner, du vil finde ud af at du får:

s=26m.

Du skal selvfølgelig antage, at der ikke er nogen form gnidning/lufmodstand.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2004 af starF (Slettet)

Du skal ikke tage hensyn til nogen lydudbredelse, med fysik på b, skal du gøre som #4.

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2004 af Mads (Slettet)

Mindre rettelse:

s=g*t^2

Bare sådan at du ikke bliver forvirret over hvordan det kan give 26m.

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2004 af Mads (Slettet)


s= ½ g*t^2 mente jeg...

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. januar 2004 af erdos (Slettet)

Nå ja, det var det, der var det egentlige spørgsmål! Sorry!

Men starF, vil dog lige pointere, at den kan man sagtens komme ud for (ang. #5).... Men hvis han antager, at der ikke er nogen form for gnidning/lufmodstand, så går det jo nok...

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2004 af starF (Slettet)

Min fejl den rigtige formel er:

s=1/2*g*t^2

Og du får altså 33 m.

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. januar 2004 af erdos (Slettet)

Så kan du igen antage, at du befinder dig i DK! Tyngdeaccelerationen, g, varierer jo fra 9,78 m/s^2 ved ækvator til 9,83 m/s^2 ved polerne...

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2004 af Peden (Slettet)

...og der er ikke noget i vejen for at modregne lydens hastighed starF! Det er jo extra lir, hvis man skal have bedre karakter ;)

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. januar 2004 af Brian (Slettet)

Det er ikke så let at kompensere for lydens hastighed som man måske kunne tro... Man kan i hvertfald ikke "bare" starte med at regne dybden ud uden lydhastighed, og så lægge lydens tid til bagefter - for så svarer dybden jo til 2,6 sekunder PLUS lydens tid - men opgave sagde dybden svarende til PRÆCIS 2,6 sekunder.

Uden lydens tid gælder

t = kvrod( (2s)/g )

Med lydens tid indregnet gælder

t = kvrod( (2s)/g ) + s/v,

hvor v er lydens hastighed (ca. 300 m/s)

Altså skal vi "bare" løse

kvrod( (2s)/g ) + s/v = 2,6

Det gir

kvrod( (2s)/g ) = 2,6 - s/v =>
(2/g)*s = 2,6^2 + (1/v^2)*s^2 - 2*2,6*(1/v)*s <=>

(1/v^2)*s^2 - (2*2,6*(1/v) + 2/g) + 6,76 = 0

Med v = 300 m/s, g = 9,8 m/s^2 får jeg
S = 30,58

- uden ansvar for eventuelle regnefejl! I hvert fald er indregning af lydens hastighed ikke for begyndere, så parmour, regn ikke med lydhastigheden.


Skriv et svar til: dyb brønd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.