Kemi

Ozon: Atomprikmodel

06. juni 2006 af Molle (Slettet)
Hej med jer.
Sidder og læser kemi, og jeg er allerede gået kold - dårlig start.
Kan simpelthen ikke lure, hvordan atomprikmodellen for Ozon skal se ud - vil I hjælpe?

Svar #1
06. juni 2006 af Molle (Slettet)

Er der tale om en enkeltbinding ml. hvert af oxygenatomerne?

O-O
\\/
O

(Det går nok ikke at forsøge at tegne den, men måske kan I fange princippet - jeg har ikke tegnet alle prikkerne - kun bindingstreger.)

Derudover skal jeg også korrigere min overskrift. Jeg mente naturligvis elektronprikmodel.

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

O=O(+)-O(-) <--> (-)O-O(+)=O

Er en resonansform, og det betyder at der formelt set er en postiv ladning på det centrale O og -0,5 på de to andre O atomer. Hermed er octetreglen også opfyldt og ozon er heller ikke paramagnetisk (dvs. indeholder ingen uparrede elektroner).

Mht placeringen af elektronpar, så tager vi kun den ene resonansform da det gør det lidt lettere:

O=O(+)-O(-) så er der på det venstre O 2 stk lonepair. Det midsterste er der 1 stk, og det højre er der så 3 stk.

Strukturen er vinklet ligesom i vand og har samme symmetri (C2v for at være helt præcis, men det er nok ligemeget for dig).

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2006 af michael_1.g (Slettet)

Hvad er grunden til, at strukturen ikke er som i #1, altså en cyclisk forbindelse?

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Ringspænding. En 3-leddet ring har vinkler på 60 grader og det udgør et meget spændt system. Den normale tetraedervinkel er jo ca. 109 grader.

Derfor.

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2006 af michael_1.g (Slettet)

ok

Og sådan forholder det sig som regel med cycliske forbindelser, hvor der kun indgår 3(-4?) grundstoffer i ringen?

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

#5 jeg er ikke helt med på hvad du mener !

Svar #7
06. juni 2006 af Molle (Slettet)

#2 Tak for hjælpen.
Har dog lidt svært ved at fatte det med ladningerne.

Brugbart svar (1)

Svar #8
06. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

_ _ _
:O::O:O:
-

_ er det samme som et lonepair.


Tager vi det venstre O, så kan man se at oktetreglen er opfyldt (8 e). Deler du bindingen midt over, så er der 6 e om det venstre O, altså ingen ladning.

Tager vi det midterste O, og deler bindinger lige over, så vil der kun være 5 e om det centrale O, altså plus på denne.

Det til højre, igen dele binding, og nu har det O så 7 e omkring sig, dvs. minus på denne.

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Argghh, jeg tænkte det nok, det hele blev rodet til. Nå, men det er der ikke noget at gøre ved.

Svar #10
06. juni 2006 af Molle (Slettet)

Tak, den tror jeg, jeg fattede.
Hvis man skiller modellen ad igen, vil det ligne, at det ene O har afgivet en elektron til det andet O.
(De to deles jo om to elektroner, som i starten tilhørte det ene O).


Svar #11
06. juni 2006 af Molle (Slettet)

Nyt spørgsmål:
Hvorfor sker hydrogenbindingerne i et sukkermolekyle kun imellem OH-grupperne?
Hvorfor kan det ikke ske, imellem de "løse" O'er og H'er i molekylet. Er det fordi, de er upolære?

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. juni 2006 af IIII (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/Ozon

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. juni 2006 af michael_1.g (Slettet)

#6
Det jeg tænkte på var cycliske carbonhydrider, hvor der kun idgår 3 C.

Brugbart svar (0)

Svar #14
07. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

#13 Cyclopropan og ethylenoxid (også kaldet epoxid) er to eksempler på tre-leddet forbindelser.

#11 Hydrogenbindinger sker mellem de enkelte O-H grupper pga. bindingen er polariseret.

Skriv et svar til: Ozon: Atomprikmodel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.