Kemi

syrestyrke og protolysegrad

07. juni 2006 af kubbi (Slettet)
Hvorfor falder syrestyrken og protolysegraden når en syre fortyndes?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Protolysegraden stiger da også ved fortynding.

For eddikesyre vil ligevægten forskydes mod højre ved fortynding, dvs. protolysegraden stiger.

CH3COOH + H2O --> CH3COO(-) + H3O(+)



Når du skriver syrestyrken er det så pH de refererer til ??


Ellers er Ks eller pKs uafhængig af fortynding.

Svar #2
07. juni 2006 af kubbi (Slettet)

okay! har bare fået nogle forkerte resultater i et forsøg så...

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2006 af mathon

...en syres styrke er dens "evne"/tilbøjelighed til at fraspalte H+_ioner (H3O+_ioner) i én-molær koncentration.

Det er derfor forkert at tale om syrens ændrede styrke.

Men selvfølgelig ændres H+_koncentrationen - eller pH=-log[H+] - med fortynding!

Svar #4
07. juni 2006 af kubbi (Slettet)

hvorfor stiger Protolysegraden så ved fortynding?

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Læs om Ostwald's fortyndingslov og du finder svaret.

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2006 af Mads123 (Slettet)

Det er ellers beskrevet godt i #1. Når venstre side bliver større(ved fortynding), vil den forskydes mod højre. Dvs. der bliver dannet mere [H3O+] og [CH3COO(-)]. Den formelle koncentration er stadig den samme så det er klart udfra formlen

a=[CH3COO(-)]/Cs

At protolysegraden så bliver større.

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2006 af Mads123 (Slettet)

Hmm vent. Den formelle koncentration ændre sig vist nok. Du må nok hellere bruge ostwalds fortyndingslov alligevel.

Svar #8
07. juni 2006 af kubbi (Slettet)

okay! men tak... ostwalds fortyndingslov er bare den der hvor en reaktion prøver at gøre en indgreb "mindre" ikk...

Svar #9
07. juni 2006 af kubbi (Slettet)

Det var nogen sludder jeg sagde, men har fundet den... TAK igen

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Ks = C(start)*[a^2/(1-a)]

Det er Ostwald's fortyndingslov.

Hvis vi antager for enkelthedens skyld at 1-a = 1 (da a er meget lille), så er

Ks = C(start)*a^2

Dvs. hvis C(start) falder (dvs. ved fortynding) så må a^2 stige, da Ks er konstant.

a er her protolysegraden.


Skriv et svar til: syrestyrke og protolysegrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.