Fysik

Et radioaktivt præparat

07. juni 2006 af Jesp (Slettet)
Nogle der vil fortælle mig hvordan denne opg skal løses eller få mig igang. Jeg skal op til eksamen snart, derfor betyder det meget for mig...

Et radioaktivt præparat består af 20mg Bi-212. I løbet af tre timer er mængden af Bi-212 faldet til 2,5 mg på grund af det radioaktive henfald.

Et andet radioaktivt præparat består af 80mg Bi-212

Hvor lang tid går der, inden ligeledes kun er 2,5mg Bi-212 tilbage af dette præparat


på forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2006 af TF (Slettet)

#1
Halveringstiden for Bi-212 er nøglen til denne opgave.
At radioaktive isotoper henfalder exponentielt betyder at hastigheden hvormed den henfalder bliver mindre. Altså flader henfaldet ud, kan siges at gå mod 0 henover tiden.

1) A(t)/A(0) = 2^(-t/T)
hvor mængderne
A(t)og A(0)er for hhv tiden t og begyndelsestiden (t=0).
Andet afsnit af opgaven benyttes til at finde T. Derefter indsættes T og t beregnes for A(0) = 80 mg.
Prøv lige det først.

Svar #2
07. juni 2006 af Jesp (Slettet)

Halveringstiden for Bi-212 kan jeg ikk finde men derimod 214-Bi som er 19,9min
Hvad skal jeg gøre?

Den formel A(t)/A(0) = 2^(-t/T) du bruger, hvor står den henne i fysik bogen? synes ikk jeg har set den før?


Håber du stadig vil hjælpe...

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2006 af mathon

...A0=Ao*e^(-k*t)

2.5=20*e^(-k*3)

2.5/20=e^(-k*3)
1/8=e^(-k*3)
2^(-3)=e^(-k*3)
ln(2^(-3))=ln(e^(-k*3))
-3*ln(2)=-3*k
k=ln(2)......så nu har du henfaldskonstanten.

Den anvender du også,når du beregner på de 80 gram.......

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2006 af mathon

rettelse:

...A0=Ao*e^(-k*t)
skal være
...A=Ao*e^(-k*t)

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2006 af TF (Slettet)

A(t)/A(0) = 2^(-t/T) kan også skrives som A(t)=A(0)*e^(-k*t)som i #3.
Her er k = 0,693/T.

Så løs: 2,5/20 = e^(-k*t) hvor t=3 [h]mht til k.
Derefter finder du t (tidsrum hvor 80 mg er blevet til 2,5 mg) af 2,5/80 = e^(-k*t)

Skriv et svar til: Et radioaktivt præparat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.