Matematik

Studentereksamen Maj-Juni 2005-8-3

08. juni 2006 af gudrun (Slettet)
Nogen der har en facitliste??

Svar #1
08. juni 2006 af gudrun (Slettet)

Hvis ikke.. Er der så nogen der kan svare mig på, om opgave 6, hvor jeg skal beregne antallet af reder på det tidspunkt, hvor væksthastigheden for antallet af reder er størst, kan regnes UDEN grafregner?

Louise

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2006 af Quasar (Slettet)

Har ikke opgaven, men hvis N(t) er antallet af reder til tiden t, og du har en differentialligning dN/dt, som N(t) opfylder, så gør følgende:

Bestem maksimum for dN/dt (vækshastigheden) ved at løse følgende for N:

d^(2)N/dt^(2) = 0

Løsningen er det ønskede svar. Husk desuden fortegnslinje for d^(2)N/dt^(2) for.

Brugbart svar (2)

Svar #3
08. juni 2006 af Quasar (Slettet)

.. at indse, at du har fundet maksimum.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2006 af TF (Slettet)

En løsning til differentialligningen er en funktion N(t).
Den angivne differentialligning kaldes den logistiske ligning og skrives ofte på formen
y' = ay(M – y) hvor M = b / a kaldes mætningsnivauet. Dens løsning bliver
N(t) = M/(1+C*e^(-Mat)).
Du kender M og a, t og N hvoraf C findes.
Husk dog på at t måles efter 1978 dvs for 1992 er t=14 og N(14) = 33500
Da du nu har løsningen indsættes N(t) = 63000 og t findes (år efter 1978)
Når du skal finde største værdi, da differentier N(t) og sæt =0. Men den har du jo allerede givet ved dN/dt. Find så N for dN/dt = 0.
Endelig findes det redeantal som udviklingen vil stoppe på ved at sætte t=oo.
Derved fås N(oo) = M/(1+C) idet e^(-Mat) -> 1 for t->oo.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

#4,
"Når du skal finde største værdi, da differentier N(t) og sæt =0. Men den har du jo allerede givet ved dN/dt. Find så N for dN/dt = 0."

Du har misforstået opgaven. Det er ikke N(t), der skal maximeres, men derimod væksthastighen N'(t).


#1,
Da y' = ay(M-y) er y''=aM-2ay.
Løs så y''=0 til y=M/2. Da y' er en surt parabel, er dette ekstrama det globale maksimum.

Dermed er væksthastigheden y' maksimal, når N(t)= M/2 = 66750/2 = 33375.

Skriv et svar til: Studentereksamen Maj-Juni 2005-8-3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.