Tysk

forklar mig.

08. juni 2006 af figaro8 (Slettet)
Hej.. mange gange når jeg skal skrive noget tysk, bliver jeg i tvivl om, hvilken endelse ordet skal have, og hvad ordet hedder i datid. Jeg har sådan et kort, hvor der ude i siderne står akusativ, dativ osv, og så er der et skema ud fra hver, med intetkøns ord, hunkøns ord osv, og hvilken endelse de skal have. Men kan ikke helt finde ud af at bruge det. Nogen der kan hjælpe mig med dette, for kan virkelig godt lide tysk, og vil gerne blive god til det.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2006 af danielruhmann (Slettet)

Det kan ikke forklare så let.

Gib en grammatikbog i sommerferien. Der kan du læse dig til alt. Grammatisk kan du ikke forbedre dig meget til din eksamen. Det er et fremmedsprog. Det tager tid at lære. Fokusér på at få dine noter i orden, så skal det nok gå.

Ganske kort:
Datid på tysk. Enten er det regelmæssigt eller uregelmæssigt.

Endelse på substantiver? Hvad tænker du på? I plural? Hvis det er kasusen, du tænker på, så skal du lave en sætningsanalyse.

Svar #2
08. juni 2006 af figaro8 (Slettet)

jeg ved ikke helt hvad nogle af dine betegnelser for ord betyder. Men hvis jeg fx skal sige : hvor vi dengang åbnede en butik.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2006 af cdc (Slettet)

i gymnasiet kan du få rig mulighed for at dyrke den tyske grammatik.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2006 af Molle (Slettet)

#0
Du er nødt til at komme med eksempler, tror jeg.
For kasus bruges ikke om verberne - men det er kun verber der kan stå i datid.
I tysk er det vigtigt, at du kan analysere en sætning. Altså at finde grundled, udsagnsled, genstandsled, hensynsled samt forholdsordsled. På latin: subjekt, verballed, direkte objekt (i tysk også kaldet akkusativ objekt), indirekte objekt (også kaldet dativ objekt) samt præpositionsforbindelser (underdel til advierbialled).
Kan du analysere sætninger?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2006 af danielruhmann (Slettet)

Wo wir damals einen Laden/ein Geschäft eröffneten?`

wir = grundled
eröffnen = verbum
was eröffnen wir? = einen Laden (akkusativ)

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2006 af Calem (Slettet)

Jeg formoder du har styr på, at substantiver (navneord) ikke bøjes i tid, men kun i tal og køn?

Præteritum (datid) af et svagt verbum (udsagnsord) dannes ved at tilføje -te på stammen, hvorefter personendelserne kommer. Verbet lernen (lære) har altså stammen 'lern', vi tilføjer præteritummærket -te, således at der nu står 'lernte'. Derefter kommer personendelsen - vil du f.eks. sige 'du lærte' får ordet altså tilføjet endelsen -st. Til slut vil der så stå 'du lerntest'.

Med personendelserne -, -st, -, -en, -t, -en, kan vi opsætte et skema over de regelmæssige (svage) verber i datid, der har følgende endelse på stammen:
ich | -te
du | -test
er, sie, es | -te
wir | -ten
ihr | -tet
sie, Sie | -ten

Desuden findes brennen-verberne (brennen, kennen, nennen, rennen, senden, wenden, bringen og denken), der får skifter vokal fra 'e' (og i bringens tilfælde 'i') til 'a' i præteritum, men ellers bøjes som de regelmæssige verber.

De uregelmæssige (stærke) verber ændrer til gengæld stamme, og har derfor ikke noget præteritummærke. De har altså kun endelserne -, -st, -, -en, -t, -en.

Svar #7
08. juni 2006 af figaro8 (Slettet)

ok.. her er en lille tekst, hvor jeg skriver en del i datid, eller prøver:)

Als ich jung war

Dann haben wir auch eine authentisch geschickte gelesen, es heißt als ich jung war. Und das erzählen von ein Mädchen der dorthea heißt. Dorthea und ihren Familie lebt in Deutschland, während Hitler hattet der macht. Also sie lebt in Nazideutschland. Sie erzählen dass es wurdet spezielle regeln gemacht, speziell widmend das nazi entwickung. Wo Kindern, darunter sich selbst, Mitgleid in der Hitlerjugend wird. Ihren Vater war, als vielen anderen Väter in krieg, und während er war diesen, muss der Familie über alles in Deutschland gefahren, ein sichern steht zu finden, als der krieg ausbreitet sich. Weil das ist eins von ihren Botschaften in diesen erzählen, weil obwohl das es war Deutschland als diesen krieg vortragen, war es der bevölkerunge als leidet unter Hitlers großen krieg Laune müssen, nur für folgende Hitlers Traumen von der dritte reich zu mache. So man kann faktisch sage, dass Hitlers Traumen hat sehr viele Millionen Menschen tötet.

Svar #8
08. juni 2006 af figaro8 (Slettet)

kan godt selv høre noget af det lyder hen i vejret, men det er som om jeg ik kan finde på andet.

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2006 af danielruhmann (Slettet)

Jeg kunne sagtens rette din tekst. Men DU skal lære det. Og hvis du vil lære det, så skal du lære det fra bunden af.

Dann haben wir auch eine authentisch (adjektiverns deklination) geschickte (stavning) gelesen, es (hvad vises der tilbae på) heißt (")als ich jung war(").

Und das erzählen (den handler om = SIE handelt) von ein (kasus) Mädchen (komma foran ledsætninger) der (hvilket køn er Mädchen?) Dorthea heißt.

Dorthea und ihren (kasus) Familie lebt (kongruens) in Deutschland, während Hitler hattet (finit verbums placering i ledsætninger?) der (kasus) macht (substantiver skrives med stort).

Also sie lebt in Nazideutschland.

Sie erzählen (kongruens)(,) dass es wurdet (ledsætning?) spezielle regeln (substantiv) gemacht, speziell widmend das nazi entwickung (giver ikke mening).

Wo Kindern (nej, Kinder), darunter sich selbst (hva mener du?), Mitgleid in der Hitlerjugend wird (tempus og kasus).

Ihren (kasus) Vater war, als (NEJ, wie) vielen (VIELE) anderen (ANDERE) Väter in krieg (substantiv), und während er war diesen (??), muss (tempus) der (kasus) Familie über alles (überall) in Deutschland (herum-)gefahren, ein sichern steht zu finden (??), als der krieg (substantiv) ausbreitet sich (??).

Weil das ist (placering?) eins von ihren (EINE IHRER BOTSCHAFTEN) Botschaften in diesen erzählen (??), weil obwohl (??) das es war (placering) Deutschland als diesen krieg vortragen (??), war es der bevölkerunge (substantiv) als leidet unter Hitlers großen krieg Laune müssen (??), nur für folgende Hitlers Traumen von der dritte reich zu mache (??).

So man kann faktisch (eigentlich) sage (infinitiv), dass Hitlers Traumen hat (placering) sehr viele Millionen Menschen tötet (??).

Svar #10
08. juni 2006 af figaro8 (Slettet)

pyhh ha.. hehe hvad skal jeg gøre Jeg er så elendig man.:(

Skriv et svar til: forklar mig.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.