Kemi
Buffer og pH
09. juni 2006 af
Nedler (Slettet)
Opgaveformulering:
"Antag, at du har det korresponderende syre-basepar H2A(-)/HA(2-), idet det vides at pK(H2A(-))=pH=7,59 samt at [HA(2-)]=0,04. 0,01mol af syren HB med pKa=5 tilsættes. 1 Liter opløsning haves. Find pH og angiv ligevægt.
Tip: Reaktionen forløber til højre. pK(HA(2-)=9,80"
Jeg antager, det betyder, at flg. reaktion forløber:
HA(2-)+HB->H2A(-)+B(-)
Så
[HA(2-)]=0,03M og [H2A(-)]=0,05M
Hvorfor pH=7,59+log(0,03/0,05)=7,37
???
"Hernæst tilsættes mængden 0,01 base B- til den oprindelige bufferopløsning (uden andre tilsætninger). Om basen vides, at dens korresponderende syre HB har pKa=5,5."
D.v.s. pH=7,37? og ligevægten mod højre?
"Hvad ville pH være, hvis basens korresponderende syre i stedet havde haft pKa=9,5?"
[HA(2-)]=0,05M og [H2A(-)]=0,03M
og pH=7,8?
"Antag, at du har det korresponderende syre-basepar H2A(-)/HA(2-), idet det vides at pK(H2A(-))=pH=7,59 samt at [HA(2-)]=0,04. 0,01mol af syren HB med pKa=5 tilsættes. 1 Liter opløsning haves. Find pH og angiv ligevægt.
Tip: Reaktionen forløber til højre. pK(HA(2-)=9,80"
Jeg antager, det betyder, at flg. reaktion forløber:
HA(2-)+HB->H2A(-)+B(-)
Så
[HA(2-)]=0,03M og [H2A(-)]=0,05M
Hvorfor pH=7,59+log(0,03/0,05)=7,37
???
"Hernæst tilsættes mængden 0,01 base B- til den oprindelige bufferopløsning (uden andre tilsætninger). Om basen vides, at dens korresponderende syre HB har pKa=5,5."
D.v.s. pH=7,37? og ligevægten mod højre?
"Hvad ville pH være, hvis basens korresponderende syre i stedet havde haft pKa=9,5?"
[HA(2-)]=0,05M og [H2A(-)]=0,03M
og pH=7,8?
Skriv et svar til: Buffer og pH
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
