Kemi

Titrering

11. juni 2006 af Xpeak (Slettet)
Hej

Har et lille problem:

"Forklar hvorfor 10 ml svovlsyre og 10 ml saltsyre ikke forbruger den samme mængde natriumhydroxid ved titrering?"

Med venlig hilsen Frederik

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2006 af mathon

Svovlsyre er en di-prot-syre H2SO4
mens
saltsyre er en mono_prot_syre HCl

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2006 af mathon

prot=proton (ellerHydrogen-ion: H+)

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2006 af sabss (Slettet)

Svovlsyre kan afgive to protoner og kan reagere "to gange", mens HCl kun afgiver en proton.

Svar #4
11. juni 2006 af Xpeak (Slettet)

Gider I lige forklare det på dansk? :D

Jeg er ikke helt med... går også kun i 9. klasse...

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2006 af sabss (Slettet)

Altså, syrer afgiver jo H+, dvs. protoner! Svovlsyre kan afgive to, mens HCl kan afgive een: Dvs. der skal mere NaOH til at reagere med 10 mL svovlsyre..

Nu bliver jeg pludselig lidt i tvivl, men pt. giver det mening :P

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. juni 2006 af Mads123 (Slettet)

Synes nu den lægger op til at molare massen ikke er den samme og derfor vil stofmængden ikke være den samme.
Men har ikke regnet det igennem og måske ophæver densiteten netop det at molare massen ikke er den samme.

Svar #7
11. juni 2006 af Xpeak (Slettet)

Det forstår jeg godt, og det lyder da rigtigt og meget fornuftigt...

Men er der nogen som ved det med sikkerhed?

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juni 2006 af dnadan (Slettet)

Det er korrekt...:)

Svar #9
11. juni 2006 af Xpeak (Slettet)

Fatter ikke et hak af hvad Mads123 snakker om?

Svar #10
11. juni 2006 af Xpeak (Slettet)

dnadan: Det er # 5 du svarer på ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. juni 2006 af dnadan (Slettet)

#7 og #5

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. juni 2006 af dnadan (Slettet)

#6 det har intet med molarmassen at gøre...

Hvis de 2 opløsninger har samme koncentration så gælder det netop #5.

Men hvis koncentrationen af saltsyre nu var f.eks. 1,5M hvor koncentrationen af svolvsyre kun var 0,5M, så ville opløsningen af saltsyre bruge flere hydroxidioner end svolvsyre opløsningen...

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. juni 2006 af Mads123 (Slettet)

12# Men hvor har du koncentrationen fra?

D=1.84 g/mL
98.08= (18.4)/(n) n=.187602

D=1.477 g/mL
36.46= (14.77)/(n) n=.405101

Her ser du netop at koncentrationen ikke er den samme.

Brugbart svar (0)

Svar #14
11. juni 2006 af mathon

#0:
I: det kræver at saltsyre og svovlsyre foreligger i SAMME koncentration!

saltsyre HCl:

reaktion med NaOH:
HCl + NaOH --> NaCl + H2O

svovlsyre H2SO4:

reaktion med NaOH:
H2SO4 + 2NaOH --> Na2SO4 + 2H2O,

hvoraf det ses,
at
der forbruges dobbelt så meget NaOH ved reaktion med svovlsyre
alt under betingelse af opfyldensen af I:

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. juni 2006 af dnadan (Slettet)

#13 forstår ikk hvad du laver der, Jeg tror at man skal regne med at de har samme koncentration...

Og de koncentrationer jeg benævnte var kun nogle eksempler...

Men det er vidst forklaret nok nu:)

Svar #16
11. juni 2006 af Xpeak (Slettet)

Ja det er samme koncentration...

Er der en som gider opsumere det hele?

Hvorfor er det lige at man skal bruge ca dobbelt så meget NaOH for at svovlsyre skal blive neutralt, end hvis det var saltsyre?

Brugbart svar (0)

Svar #17
11. juni 2006 af sabss (Slettet)

Fordi svovlsyre afgiver dobbelt så mange protoner! :)

Brugbart svar (0)

Svar #18
11. juni 2006 af dnadan (Slettet)

ellers kig i #14 der står en ganske fin forklaring:)

Skriv et svar til: Titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.