Kemi

Pufferligning...

14. juni 2006 af Peter_F (Slettet)
Kemi B-niveau kalder om et par dage...

2 ting:
"Jo større [S] og [B] er, desto større er pufferkapaciteten."

Mener de så bare at det tager længere tid at opbruge puffersystemet, des større koncentrationerne er?



"I en given pufferopløsning er pufferkapaciteten størst for [B]=[S] (...)"

Jeg kan ikke indse hvorfor det forholder sig således. Jeg kan godt se at jo tættere koncetrationerne er på hinanden, jo tættere er log-leddet på 0. Men er det argumentet?


På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Dette link giver et godt overblik over puffer/kapacitet.

http://www.chembuddy.com/?left=pH-calculation&right=pH-buffer-capacity

Svar #2
14. juni 2006 af Peter_F (Slettet)

Gider du at forklare det..?

Har kigget på linket, men kan ikke rigtig finde frem til det jeg søger.
Måske er det gemt mellem de fine formler?

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Tager man ligning 19.10 i linket, så giver det lidt omskrevet:

Bufferkapacitet = konstant*C(buffer)

Grafen for bufferkapaciteten som funktion af pH viser så at den er størst for pH = pKa, samt at jo større C(buffer) er desto større kapacitet.

Det kan sådan set ikke være meget nemmere.

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2006 af mathon

...pufferkapaciteten (beta) er defineret som

beta = dCb/dpH, altså den aflede af basekoncentrationen med hensyn til pH.

Jeg skal spare dig for udledningen og blot meddele
at,
beta = 2.303*C*Ks*[H3O+]/(Ks+[H3O+])^2,

hvor Ks er syrekonstanten
C er totalkoncentrationen af syre og base tilsammen.

Beta's maksimalværdi kan beregnes til

beta_max=2.303/4*C=0.576*C.

Svar #5
14. juni 2006 af Peter_F (Slettet)

ok, det er bare lidt svært når vi ikke har udledt et sådan udtryk!

Vi roder slet ikke med beta.

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2006 af mathon

...nej - det regnede heller ingen med- men du kan af

beta_max=2.303/4*C=0.576*C,

se, at den maksimale pufferkapacitet udelukkende er afhængig af totalkoncentrationen,
da
beta_max=konstant*C,
hvor C - som omtalt i #4 - er totalkoncentrationen af syre og base tilsammen.

Det er jo kun en fjer i hatten, hvis du kan nævne, at du ANDETSTEDS har tilegnet dig,
at
pufferkapaciteten er lig med en konstant gange totalkoncentrationen
og
måske kan slynge ud
at
beta = dCb/dpH.

Det vil i hvert fald ikke komme dig til skade!

Skriv et svar til: Pufferligning...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.