Matematik
fordoblingskonstant_2
15. juni 2006 af
mathon
Fordoblingskonstant_2
opsamling:
i en
eksponentiel udvikling
y=b*a^t, hvor t: er tiden
ønskes FORDOBLINGSKONSTANTEN fundet:
da a^t = e^(lna*t) (definitionen på a^t)
kan udtrykket skrives
y=b*e^(ln(a)*t)…………da a er en konstant, er lna en konstant, hvoraf k=lna
y=b*e^(k*t)
på et tidspunkt to er
I: yo=b*e^(k*to).
Hvor lang tid forløber, før y-værdien fordobles – bliver til 2yo?
Den forløbne tid kaldes delta_t.
II: 2yo=b*e^(k*(to+delta_t)
II divideres med I og giver
2=e^(k*(to+delta_t)/e^(kto)
eller
2=e^(k*(to+delta_t)-kto)
2=e^(k*to+k delta_t-k*to)
2= e^(k delta_t),
hvoraf
ln(2)=k*delta_t
k=ln(2)/delta_t
Tiden, delta_t, hvori y-værdien fordobles kaldes sædvanligvis T,
hvorfor
k=ln(2)/T indsættes nu i I
it goes
y=b*e^( ln(2)/T)*t,
eller
y=b*e^[ln(2)*t/T]
y=b*[e^(ln(2)]^(t/T)
y=b*2^(t/T) eller
y=b*2^n, hvor n =t/T er antal fordoblingstider (ikke nødvendigvis et helt tal!)
eks.: hvad vokser y til efter 5 fordoblinger?
y=b*2^5=32*b
…nogle steder har jeg skrevet ln(a) og andre – hvor misforståelse ikke skønnedes mulig – blot lna!
opsamling:
i en
eksponentiel udvikling
y=b*a^t, hvor t: er tiden
ønskes FORDOBLINGSKONSTANTEN fundet:
da a^t = e^(lna*t) (definitionen på a^t)
kan udtrykket skrives
y=b*e^(ln(a)*t)…………da a er en konstant, er lna en konstant, hvoraf k=lna
y=b*e^(k*t)
på et tidspunkt to er
I: yo=b*e^(k*to).
Hvor lang tid forløber, før y-værdien fordobles – bliver til 2yo?
Den forløbne tid kaldes delta_t.
II: 2yo=b*e^(k*(to+delta_t)
II divideres med I og giver
2=e^(k*(to+delta_t)/e^(kto)
eller
2=e^(k*(to+delta_t)-kto)
2=e^(k*to+k delta_t-k*to)
2= e^(k delta_t),
hvoraf
ln(2)=k*delta_t
k=ln(2)/delta_t
Tiden, delta_t, hvori y-værdien fordobles kaldes sædvanligvis T,
hvorfor
k=ln(2)/T indsættes nu i I
it goes
y=b*e^( ln(2)/T)*t,
eller
y=b*e^[ln(2)*t/T]
y=b*[e^(ln(2)]^(t/T)
y=b*2^(t/T) eller
y=b*2^n, hvor n =t/T er antal fordoblingstider (ikke nødvendigvis et helt tal!)
eks.: hvad vokser y til efter 5 fordoblinger?
y=b*2^5=32*b
…nogle steder har jeg skrevet ln(a) og andre – hvor misforståelse ikke skønnedes mulig – blot lna!
Skriv et svar til: fordoblingskonstant_2
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
