Kemi

Syre og ligevægt

26. juli 2006 af Encephalon (Slettet)
Jeg har to opgaver om syre/base og ligevægt, jeg sidder fast i:

1) 10 mL 1*10^-5 M AgNO3 blandes med 10 mL 2*10^-5 CaCl2. Temperaturen er 25 *C. Dannes der bundfald ved sammenblandingen?

2) Cola befries for CO2 (g) ved kogning, og farven fjernes ved at filtrere med aktivt kulpulver. Derefter udtages 150 mL af opløsningen, og den titreres potentiometrisk med 0,0500 M NaOH. På grafen aflæses ved første ækvivalenspunkt V_ækv1(NaOH) = 6,0 mL.
a) Stemmer fabrikantens oplysning om syrens art (phosphorsyre) når pH_ækv = 4,6? Kunne andre syrer være til stede?
b) Beregn c(H3PO4) og omregn indholdet af syre til mg/L.

---

Ved 1) har jeg opskrevet reaktionen:
2 AgNO3 (aq) + CaCl2 (aq) -> 2 AgCl (s) + Ca(NO3)2 (s)

Ved opskrivning af K har jeg ikke medtaget NO3- og Ca2+, da de ikke er med i reaktionen:
K = [Ag+]^2 * [Cl-]^2
Hvilket er forkert! Jeg ved ikke rigtig hvad jeg gør galt. Jeg har prøvet forskellige kombinationer, og iflg. Facit giver det 1*10^-10 M^2. Men hvordan? Skal jeg bruge informationen om volumen til noget?

I 2) forstår jeg ikke opgaven. Skal jeg udregne pH for det første ækvivalenspunkt? (Jeg har ikke facit til den opgave).

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juli 2006 af dnadan (Slettet)

hmm dette må være mine forslag:

1) Beregn stofmængden af AgCl, slå Kop op for AgCl, og udregn nu hvor meget AgCl(stofmængde), som kan opløses i 20mL. Hvis stofmængden af AgCl er større i opløsningen end opløseligheds produktet tillader, vil der altså dannes bundfald...
Der er sikkert en nemmere måde at løse opgaven på, men jeg kan ikke se den lige nu...


2) (Er ikke sikker på denne opgave, men jeg kan da prøve)
a) beregn stofmængden af NaOH tilsat, dermed kender du stofmængden af H30+ i opløsningen. Find nu koncentrationen, og beregn derefter pH.
Jeg får dette til 2,69, ergo andre syrer, kulsyre vil jeg tro...
b)[H30+]=[H3PO4]
Hermed har du koncentration af phosphorsyre, Sig derefter:
1000*M*C=mg/L

Opgave 2 er jeg som sagt meget usikker på...Men det må være mit bud her mit i sommeren...

Svar #2
27. juli 2006 af Encephalon (Slettet)

Tak, så fik jeg løst dem.

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. juli 2006 af frodo (Slettet)

1) langt det letteste er at udregne ionproduktet, og se om det overstiger opløselighedsproduktet. Såfremt det gør det, vil der udfældes AgCl. Du skal derfor KUN betragte ligevægten:
AgCl(s) <--> Ag+(aq) + Cl-(aq)

2) er ikke sådan som det fremlægges i nr 1. Du skal i stedet sige n(OH-)=n(H3PO4) deraf har du koncentrationen.

i ækvivalenspunktet har du jo en opløsning af en amfolyt, hvorfor du finder pH ved indsættelse i formlen dertil. Passer det med pH? Hvis ja, så er der jo nok kun phosphorsyre. (og det gør det..)

Svar #4
28. juli 2006 af Encephalon (Slettet)

Tak igen for responsen.

Jeg brugte også den omtalte metode i 1. Da jeg regnede først havde jeg lavet to fejl: 1) Forkert opskrivning af reaktionsligningen. 2) Da jeg udregnede n for ionerne, glemte jeg at dividere dem med 20 mL for at få den akt. konc., så jeg gangede dem bare :)
Ups. Jeg lavede alle opgaverne i kapitlet, men kunne ikke løse den sidste...

Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår 2, men prøver lige at kigge på den igen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. juli 2006 af frodo (Slettet)

pH=½(pKs(amf)+pKs(S))

Svar #6
30. juli 2006 af Encephalon (Slettet)

Tak, men det var ikke så meget det regnetekniske, mere forståelsen for opgaven.

Skriv et svar til: Syre og ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.