Kemi

lidt hjælp!

06. august 2006 af E=m*c^2 (Slettet)
Hej!
Er der ikke nogen som kan hjælpe mig med at lave disse opgave. Jeg er lige begyndt på kemi på VUC så jeg er ikke helt på toppe med det.

Jeg har lavet opgave 1 og afstemt reaktionen i opgave 3 men alt det andet kan jeg ikke helt finde ud af. Håber at der er nogen som kan hjælpe mig.

Opgave 1)

Beregn stofmængderne af de kemiske stoffer i hvert af nedenstående eksempler:

a)
35,3 g CaCL_2

b)
2,47 g K_2 CO_3

c)
350 g Cobolt(II)nitrathexahydrat


opgave 2)
Der afvejes 2,35 g Na_2 SO_4 som opløses i deminerilaseret vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med demineriliseret vand om omrystes.

a)
beregn den formelle koncentration af Na_2SO_4 i den fremstillede opløsning.

b)
Beregn de aktuell koncentreationer af Na + og SO_4 2- i opløsningen

Opløsningen blandes med 100 mL 0,150 M natriumnitrat

c)
Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ , SO_4 2- og NO_3 - i blandingen.

opgave 3)
Nitroglycerin eksploderer efter reaktionskemaet.

4 C_3H_5(NO_3)_3 -->12 CO_2 + 10 H_2O +6N_2 + O_2

Til en given eksplosion har man beregnet at der skal anvendes 4,0 mol nitroglycerin.
a)
beregn massen af den mængde nitroglycerin der skal anvendes.

Reaktionen antages at forløbe ved en temperatur på 1200 grader C.

b)
Beregn det samlede volumen af reaktionsprodukterne ved tyrykket 1,0 bar.

Reaktionen forløber så hurtigt så muligt at man kan regne med at den er forløbet til ende mens reaktionsprodukterne kun fylder 0,5 L

c) beregn trykket i det nævnte volumen

løsning opgave 1)

a) n=0,3181 mol

b) n=0,01787 mol

c) n=1,183842 mol

opgave 3)
har afstemt den og skrev den i opgaven ovenover.

håber at der er nogen som kan hjælpe mig!

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. august 2006 af dnadan (Slettet)

Opgave 1)
benyt formlen n=m/M
hvor:
n=stofmængden
m=massen
M=molarmassen ( den findes vha. det periodiske system, f.eks. er molarmassen for hydrogen 1,008g/mol)

Opgave 2)
Find stofmængden, vha. n=m/M
Og find derefter den formelle koncentration ved:
C=n/V
Herefter finder du de aktuelle koncentrationer ved:
C=n*(antal molekyler(det er en forkert betegnelse, men kan ikk huske den rigtige), dette ser du på selve stoffet, i dette tilfælde: Na_2SO_4)

Næste halvdel er stort set det samme, beregn stofmængden af den tilsatte mængde natriumnitrat: NaNO3
Sig derefter:
altså n(Na+)_start +n(Na+)_Fra NaNO3

Dermed har du nu stofmængden af natrium ioner ialt, derefter findes koncentrationerne ved:
C=n/V
Husk: volumen skal altid være i liter
Og i den sidste del af opgaven er volumen 150mL+250mL=0,4L

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. august 2006 af Reflektor (Slettet)

1) a, b og c:
Find molarmassen ved at slå den op eller udregn den via addition af samtlige atommasser, der indgår i formlen. n = m/M


2: Handler næsten om det samme som et, bortset fra at du også bruger c = n/V.
Bare hold konstant styr på størrelsen af V og størrelsen af n for hver af ionerne.

3: Find nitroflycerins molarmasse, udregn massen.


Brug pV = nRT til udregning af volumenet i b, du kender n ved at gange produkternes koefficienter med 4 og lægge dem sammen (stofmængden af gas).

c) brug samme formel.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. august 2006 af dnadan (Slettet)

Sig til, hvis der opstår problemer..

Iøvrigt skal du brug følgende formler til sidste opgave:
n=m/M

og
p*V=n*R*T
hvor:
p=tryk(bar)
V=volumen(liter)
n=stofmængden(mol)
R=Gaskonstanten(0,0831 L*bar/mol*K)
T=Temperaturen(Kelvin, 273,15Kelvin=0 grader celcius)

Orker ikk lige at lave en lang forklaring lige nu, men skriv hvis du ikk kan finde ud af den:)



Svar #4
07. august 2006 af E=m*c^2 (Slettet)

Nu fik jeg lavet opgaverne så godt jeg kunne. Jeg håber at I kan svare mig om de er rigtigt det jeg har fået.

Løsning til opgave 1)
a) 0,3181 mol
b) 0,01787 mol
c) 1,183842 mol

Løsning opgave 2)
a)
m_(Na_2SO_4) = 2,35 g

M_(Na_2SO_4) = 142,04314 g / mol

n_(Na_2SO_4) = m_(Na_2SO_4) / M_(Na_2SO_4) = 0,016544 mol

C_(Na_2SO_4) = n_(Na_2SO_4) / V = 0,016544 mol / 0,250 L = 0,066176 mol/L

b)

250 mL 0,066176 M Na_2SO_4

n_(Na+) = 0,250 L * 0,066176 mol/L = 0,016544 mol

[Na+] = 2* n_(Na+) / V_total = 0,132352 M

n_(SO_4 2-) = 0,250 L * 0,066176 mol/L = 0,016544 mol

[SO_4 2-] = n_(SO_4 2-) / V_total = 0,066176 M

c)

1. opl. 250 mL 0,066176 M Na_2SO_4
2. opl. 100 mL 0,150 M NaNO_3

[Na+] = (0,1L * 0,150 mol/L + 2 * 0,250 * 0,066176 mol/L) / 0,350 L = 0,048088 M

[SO_4 2-] = (0,250 L * 0,066176 mol/L) / 0,350 L = 4,72686 * 10 ^-5 M

[NO_3 -] = (0,1 L * 0,150 mol/L) / 0,350 L = 0,042857 M


løsning til opgave 3)

a)

n_ (4 C_3H_5(NO_3)_3) = 4,0 mol

M_(4 C_3H_5(NO_3)_3) = 4* (3*12,011 + 5*1,00794 + 3 * (14,00674 + 3 * 15,9994)) g/mol =

908,35008 g/ mol

m_(4 C_3H_5(NO_3)_3) = n_ (4 C_3H_5(NO_3)_3) / M_(4 C_3H_5(NO_3)_3) = 3633,40032 g

b)

V = (n*R*T) / p

V = (4 * 0,0831 * 1473) / 1 = 489,6252 L

c)

p = (n*R*T) / V = (4 * 0,0831 * 1473) / 0,5 = 979,2504 bar

Så vil jeg lige sige tak for hjælpen.

Det vil være super hvis nogen af jer kunne hjælpe mig med 2 opgaver til fordi så tror jeg at jeg vil have styr på den måde man skal gribbe opgaverne an.

Opgave 4)

0,224 g jern(II)sulfat, heptanhydrat opløses i demineraliseret vand, hvorefter opløsningen fortyndes til 100 mL.
Fe 2+ reagerer i su væske med permanganat – ionen (MnO_4 -) efter reaktionsskemaet:

Fe^(2+) + MnO_4 ^(-) ---> Fe^(3+) + Mn ^(2+)

a)
beregn den aktuelle koncentration af Fe^(2+) i den fortyndede opløsning.
b)
Afstem reaktionsskemaet
c)
Hvor mange mL 0,0206 M KMnO_4 (aq) skal der anvendes for at oxidere alle Fe^(2+) i opløsningen til Fe^(3+)

Opgave 5

Hydrogenperoxid reagerer med permaganat – ioner i sur opløsning under dannelse af oxygen og Mn^(2+).

a) opskriv reaktionsskemaet for redoxreaktionen.

100 mL af en vandig opløsning af hydrogenperoxid titreres efter tilsætning af fortyndet svovlsyre med 0,100 M KMnO_4 (aq)

Ved ækvivalenspunktet var der anvendt 25,4 mL af kaliumpermaganatopløsningen
b)
Beregn koncentrationen af hydrogenperoxidopløsningen. Densiteten af hydrogenperoxidopløsningen er 1,0 g/mL.

c)
Beregn indholdet af hydrogenperoxid i opløsningen og angiv resultatet som masseprocent.

Jeg har forsøgt at lave opgave 4 og 5.

opgave 4)

a)

jern(II)sulfat, heptanhydrat

FeSO_4 * 7 H_2 O

og det har vi 100 mL af.

m_( FeSO_4 * 7 H_2 O) = 0,224

M_ (FeSO_4 * 7 H_2 O) = 278,0156 g/mol

n_( FeSO_4 * 7 H_2 O) = 8,05710 * 10^- 4 mol

C_( FeSO_4 * 7 H_2 O) = 0,0080571 mol /L

nu ved vi følgende.

100 mL 0,0080571 M FeSO_4 * 7 H_2 O

n_(Fe^(2+)) = 0,1 L * 0,0080571 mol/L = 8,05710 * 10^- 4 mol

[Fe^(2+)] = n_(Fe^(2+)) / V_ total = 0,0080571 M

b)

5 Fe ^(2+) + MnO_4 ^(-) + 8 H ^(+) ---> 5 Fe ^(3+) + Mn ^(2+) + 4 H_2 0

resten af opgave 4 og hele opgave 5 kan jeg ikke finde ud af. Håber ikke at jeg har være til meget besvær.

Og endnu en gang tak for hjælpen.

Svar #5
07. august 2006 af E=m*c^2 (Slettet)

Det vil være meget godt hvis nogen af jer kunne tjekke de opgver som jeg fik lavet og komme med en forklaring på hvordan man kunne lave opgave 4 og 5.
Fordi disse opgaver dækker et par emner som jeg ikke har styr på så derfor har jeg selv udvalgt nogle opgaver så jeg kan træne i hvordan jeg kan løse sådane slags opgaver.

PÅ FORHÅND TAK

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. august 2006 af dnadan (Slettet)

Opgaverne ser rigtige ud, har ikke tjekket selve tallene, men måden du har regnet det ud på er helt korrekt..
Dog tog du en lille omvej ved opg. 2 b)
"b)

250 mL 0,066176 M Na_2SO_4

n_(Na+) = 0,250 L * 0,066176 mol/L = 0,016544 mol

[Na+] = 2* n_(Na+) / V_total = 0,132352 M

n_(SO_4 2-) = 0,250 L * 0,066176 mol/L = 0,016544 mol

[SO_4 2-] = n_(SO_4 2-) / V_total = 0,066176 M"
Her kan du bare sige: [Na+]=C(Na_2SO_4)*2
Dette kan du gøre fordi, der er tale om samme volumen igennem hele opgaven, og derved sparer du lige et par linjer:)

Opgave 4)

De 2 første er rigtige...

Nu skal du kigge på dit reaktionsskema, du har netop fundet n(Fe2+) i forrige opgave, kig på forholdene mellem Jern(II)ionen og permanganationen, på den måde finder du stofmængden af Kaliumpermanganat.
Nu har du en koncentration og en stofmængde, derved kan volumen findes...

Opgave 5)
Her ved du: Hydrogenperoxid =H2O2 +
permaganation=MnO4- bliver til Mn2+ + O2

Dermed bliver det USTEMTE reaktionsskemaet:
H2O2+MnO4- --> Mn2+ +O2

Herfra, minder opgaven en del om alle de andre opgaver, det er stort set bare mængde beregning..
Skriv bare, hvis du får problemer...






Svar #7
08. august 2006 af E=m*c^2 (Slettet)

Opgave 4

c)

n_(Fe 2+) = 8,0571 * 10^-4 mol

n_(KMnO_4 ) = n_(Fe 2+) / 5 = 1,61142 * 10 -4 mol

c= 0,0206 M

c= n/V < = > n / c = V

V = n_(KMnO_4 ) / 0,1 L = 0,00161142 L = 1,61142 mL

opgave 5)

5H_2 O_2 + 2MnO_4 ^(-) + 6H^(+) ---> 2Mn ^(2+) + 5O_2 + 8 H_2 O


så ved jeg ikke hvordan jeg kan takle b og c


så vil jeg lige spørger om man skal anvende 4 eller 29 mol i opgave 3 b og c?

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2006 af dnadan (Slettet)

#7
Så vidt jeg kan se, så har du lavet en fejl i slutningen af opgave c)
Du siger:
"V = n_(KMnO_4 ) / 0,1 L = 0,00161142 L = 1,61142 mL"

Du skulle have sagt:
V=n_(KMnO_4)/0,0206 M
Og herved får du volumen..
Du kan se fejlen, vha. af f.eks. selve formlen eller vha. enheder...

Opgave 5)
b)
Kig på reaktionsskemaet:
5H_2 O_2 + 2MnO_4 ^(-) + 6H^(+) ---> 2Mn ^(2+) + 5O_2 + 8 H_2 O
HINT: NÅR MAN SKAL OPSKRIVE ET REAKTIONSSKEMA I EN AF OPGAVERNE, SKAL MAN NÆSTEN ALTID BRUGE DET I DE EFTERFØLGENDE OPGAVER.
Du får oplyst en koncentration og en volumen dermed kan du finde stofmængden af kaliumpermanganat.
Og dermed kan du så finde koncentrationen når volumen er 100mL.

c)
Du har fundet stofmængden af hydrogenperoxid i b), og da du kan finde molarmassen, kan du dermed beregne massen af hydrogenperoxid i opløsningen.
Du ved densiteten af opløsningen er 1g/mL, dermed kan du nu finde massen af opløsningen..

Herefter er det bare procent regning:)

Iøvrigt så så jeg lige denne ting:
"100 mL 0,0080571 M FeSO_4 * 7 H_2 O

n_(Fe^(2+)) = 0,1 L * 0,0080571 mol/L = 8,05710 * 10^- 4 mol

[Fe^(2+)] = n_(Fe^(2+)) / V_ total = 0,0080571 M
"
I stedet for alt der der, kan du bare sige:
n(Fe2+)=n(FeSO_4 * 7 H_2 O) og derfra finde koncentration, dette sparer dig lige et par unødvendige udregninger:)

Og her til sidst, vil jeg lige sige, at du klarer opgaverne glimrende:)

Det ser iøvrigt ud til at du har styr på det regnemæssige i kemi, men måske kniber det lidt med forståelsen, bare klø på, er sikker på at du hurtig vil forstå opgaverne, uden at nogen skal forklare dem:)



Skriv et svar til: lidt hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.