Kemi

A_vol = -p*deltaV og reversibilitet

09. august 2006 af Encephalon (Slettet)
Jeg har to korte spørgsmål vedr. termodynamik:

1) I et system, hvor p er konstant, gælder det at A_vol = -p*deltaV, hvor A_vol er volumenarbejde, p er tryk og V er volumen. Hvis der sker nogle volumenændringer, så er p jo ikke konstant længere?

2) Når man taler om reversibilitet, er det så på mikroskopisk skala (hvor hvert eneste atom skal kunne "spole frem og tilbage" eller molekylerne i en gas skal følge den helt samme bane) eller makroskopisk skala (fx eksemplet med cylinderen, hvor der er et stempel med en skål sand på. Så hvis man fjerner et sandkorn, går stemplet en smule op, og omvendt.)?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2006 af Vegeta (Slettet)

1) Det opskrevne udtryk for arbejdet udført af en gas gælder generelt, selvom trykket ikke er konstant, en volumenændring på dV af en gas kræver et arbejde som let kan vises at være

dW = p(V,T)dV

Da trykket af en konstant mængde gas kun afhænger af volumen og temperaturen,

p = nRT/V

Hvis volumen ændrer sig, kan trykket holdes konstant ved at temperaturen også ændre sig med samme faktor som volumen.

2) Når man taler om en reversibel/irreversibel proces i termodynamik, så er der tale om det makroskopiske skala. En reversibel proces er en proces hvor der er termisk ligevægt under en ændring af de termodynamiske variabler, dvs. at det er en kontrolleret proces.
Det der forstås med at processen kan vendes er, at processen kan går "samme vej" tilbage i et p-V diagram.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. august 2006 af Vegeta (Slettet)

Rettelse til 1):
Det er selvfølgelig det arbejde _gassen_ udfører på omgivelserne jeg fik opskrevet i 1), som er positiv for en positiv volumenændring.

Svar #3
10. august 2006 af Encephalon (Slettet)

Tak.

Jeg har lige en til:
En gas opløses lettest i vand, hvis en af følgende valgmulighder er opfyldt:
a) Højt p og lav T
b) Højt p og høj T
c) Lavt p og lav T
d) Lavt p og høj T

Jeg skyder på, at det enten er a eller b, men mht. temperaturen er jeg i vildrede, jeg hælder dog lidt til b. Hvis T er tilstrækkelig lav, fryser vandet jo, og hvis T er over vands kogepunkt, så koger O2 (aq) af. Men skal jeg tage højde for det, når der står _vand_ og ikke is/damp?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. august 2006 af Vegeta (Slettet)

Høj og lav temperatur er nok relativt ment, i forhold til vandet. Så jeg tror ikke, at der er tale om temperaturer under eller over vands fryse- hhv. kogepunkt.
Ved en høj temperatur vil reaktionshastigheden forøges, da temperaturen er et mål for molekylernes gennemsnitlige kinetiske energier. Med større kinetiske energi må hyppigheden af molekylesammenstød stige, og dermed vil gassen også kunne opløses hurtigere.
Da jeg ikke haft kemi (niveau-B) i over et år nu, kan jeg ikke huske tilstrækkelig meget, så jeg er lidt usikker mht. hvad trykket skal være.

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. august 2006 af frodo (Slettet)

vi betragter ligevægten:

gas(g) --> gas(aq)

højt tryk, vil iflg Le Chatelier forskyde ligevægten mod højre.

Og angående temperaturen, kender du jo godt fænomenet fra dine bldkogte æg. Når du begynder at koge vandet bobler det lige så fint jo varmere vandet bliver. Det er alle de gasser der er opløst, der bobler af. Så lav temp og højt tryk vil være godt. Reaktionskinetik spørges der jo ikke til.

Skriv et svar til: A_vol = -p*deltaV og reversibilitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.