Kemi
Syre/base-opgaver
14. august 2006 af
sapiens (Slettet)
Så skal jeg til det igen...
http://www.emu.dk/gym/fag/ke/forening/kemiol/opgaver.html
Det er "Opgaver fra 1. runde 2002/2003," og det er flg. opgaver jeg ikke kan løse:
2c og 3e
(2d og 3f har jeg ikke lavet, men de burde være nemme, hvis jeg løser opgaven før. Hele opg. 5 skal ikke laves.)
2a har jeg fået til 4,4*10^8 M og 2b er c(H3O+) = 2*c(H2SO4) = 8,8*10^-8 M.
Så ved 2c har jeg sagt [H3O+] = 8,8*10^-8 + 1*10^7, hvilket giver 1,88*10^-7 M. Det rigtige resultat er 1,53*10^-7 M.
I 3e har jeg brugt pufferligningen: 9,00 = 9,78 + log(n(Gly-)/0,02 mol), da n(Gly) = 0,100 L*0,200M = 0,020 mol. Så får jeg at n(Gly-) = 3,3*10^-3 mol, men det rigtige resultat er n(Gly-) 2,3*10^-3 mol
http://www.emu.dk/gym/fag/ke/forening/kemiol/opgaver.html
Det er "Opgaver fra 1. runde 2002/2003," og det er flg. opgaver jeg ikke kan løse:
2c og 3e
(2d og 3f har jeg ikke lavet, men de burde være nemme, hvis jeg løser opgaven før. Hele opg. 5 skal ikke laves.)
2a har jeg fået til 4,4*10^8 M og 2b er c(H3O+) = 2*c(H2SO4) = 8,8*10^-8 M.
Så ved 2c har jeg sagt [H3O+] = 8,8*10^-8 + 1*10^7, hvilket giver 1,88*10^-7 M. Det rigtige resultat er 1,53*10^-7 M.
I 3e har jeg brugt pufferligningen: 9,00 = 9,78 + log(n(Gly-)/0,02 mol), da n(Gly) = 0,100 L*0,200M = 0,020 mol. Så får jeg at n(Gly-) = 3,3*10^-3 mol, men det rigtige resultat er n(Gly-) 2,3*10^-3 mol
Svar #1
14. august 2006 af frodo (Slettet)
1)du skal tage højde for vands autoprotolyse på den måde, at vands ionprodukt overskrides, hvorfor der sker en forskydning med rent vand. Du kan opstille flgd. ligning:
(1,88*10^(-7)-x)(10^(-7)-x)=10^(-14)M^2
idet du har x, er [H3O+]=1,88*10^(-7)-x
i din udregning glemmer du at ligevægten forskydes!
2)n(gly) er ikke 0,020 mol efter tilsætning af OH-!
du får 2 ligninger med 2 ubekendte:
n(gly)+n(gly-)=0,020 mol OG
9=9,78+log(n(gly-)/n(gly))
(1,88*10^(-7)-x)(10^(-7)-x)=10^(-14)M^2
idet du har x, er [H3O+]=1,88*10^(-7)-x
i din udregning glemmer du at ligevægten forskydes!
2)n(gly) er ikke 0,020 mol efter tilsætning af OH-!
du får 2 ligninger med 2 ubekendte:
n(gly)+n(gly-)=0,020 mol OG
9=9,78+log(n(gly-)/n(gly))
Svar #2
15. august 2006 af sapiens (Slettet)
1000 tak :)
Jeg tror ikke jeg ville have fået dem løst ellers.
I den første, kan du så ikke lige forklare hvorfor [H3O+]=1,88*10^(-7)-x? Altså hvorfor det er -x og hvad x er?
Jeg er ikke helt med på den...
Kunne du ikke også give nogle tips mht at tænke "kemisk"? Hvordan kan du se, hvad man skal gøre lige med det samme?
Jeg tror ikke jeg ville have fået dem løst ellers.
I den første, kan du så ikke lige forklare hvorfor [H3O+]=1,88*10^(-7)-x? Altså hvorfor det er -x og hvad x er?
Jeg er ikke helt med på den...
Kunne du ikke også give nogle tips mht at tænke "kemisk"? Hvordan kan du se, hvad man skal gøre lige med det samme?
Svar #3
15. august 2006 af frodo (Slettet)
initialt har du [H3O+]=1,88*10^(-7)M men også [OH-]=10^(-7)M
vands ionprodukt overskrides derved, og der sker en forskydning
H3O+ + OH- --> 2 H2O
de reagerer 1:1, derfor "-x" ved dem begge.
x angiver derved tabet i [H3O+] eller [OH-] så at sige. Vi ønsker jo at finde ud af hvor meget af det der er forsvundet for at blive til vand.
Og hvis jeg kunne give dig nogle tips, ville der jo ikke være nogen problemer i at løse kemi-opgaver for nogen. Det kan jeg desværre ikke. Det er nok meget noget der kommer med rutinen. Desværre
vands ionprodukt overskrides derved, og der sker en forskydning
H3O+ + OH- --> 2 H2O
de reagerer 1:1, derfor "-x" ved dem begge.
x angiver derved tabet i [H3O+] eller [OH-] så at sige. Vi ønsker jo at finde ud af hvor meget af det der er forsvundet for at blive til vand.
Og hvis jeg kunne give dig nogle tips, ville der jo ikke være nogen problemer i at løse kemi-opgaver for nogen. Det kan jeg desværre ikke. Det er nok meget noget der kommer med rutinen. Desværre
Skriv et svar til: Syre/base-opgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
