Kemi
klor-rens
18. august 2006 af
45499 (Slettet)
I en beholder findes 1125kg flydende Cl2 under tryk.
a) Hvor meget vil denne mængde flydende Cl2 fylde som gas ved 23C og 1.0 bar?
- Det har jeg fået til 390*10^3 L. Kan det passe?
På virksomheden fremstilles "klor-rens" ved, at man leder chlor gennem en stærk opløsning af NaOH. Herved foregår følgende reaktion:
Cl2(g) + 2OH-(aq) --> ClO-(aq) + Cl-(aq) + H2O(l)
Ud fra en beholder med 1125kg chlor fremstilles 25,0tons "klor-rens". Den færdige "klor-rens" har densiteten 1,08g/mL, og dens pH er 12,9.
b) Hvor mange tons NaOH(s) skal der anvendes til fremstilling af de 25,0 tons "klor-rens"? - Man kan regne med, at alt chloret reagerer ifølge reaktionsskemaet ovenfor.
- Der har jeg sagt at n(NaOH) = 2*n(Cl2) = 31690,14 mol
(n(Cl2) blev fundet i a)
m(NaOH) = n*M = 1267605,6g = 1,27tons
Men det virker for nemt, er det rigtigt?
Man kan analysere chlorindholdet i en "klor-rens" ved titrering. Der udtages en prøve, som tilsættes overskud af KI samt syre. Herved omdannes alle ClO- og Cl- til Cl2, som herefter reagerer med I- under dannelse af I2.
Cl2 + 2I- --> 2Cl- + I2
Det dannede I2 kan herefter titreres med natriumthiosulfatopløsning og stivelse som indikator.
I2 + 2S2O3^2- --> 2I- + S4O6^2-
Titreringsresultatet angives i masseprocent chlor.
Ved titrering af en prøve, der indeholdt 2,264g fortyndet "klor-rens", blev der anvendt 15,9mL 0,1000M Na2S2O3-opløsning.
c) Beregn prøvens chlorindhold i masseprocent.
-Her har jeg virkelig prøvet at regne ud, men jeg kunne ikke nå frem til et resultat. Håber virkelig nogen kan hjælpe med gode forklaringer og måden at regne ud....
Håber I kan svare hurtigt.
På forhånd tak.
a) Hvor meget vil denne mængde flydende Cl2 fylde som gas ved 23C og 1.0 bar?
- Det har jeg fået til 390*10^3 L. Kan det passe?
På virksomheden fremstilles "klor-rens" ved, at man leder chlor gennem en stærk opløsning af NaOH. Herved foregår følgende reaktion:
Cl2(g) + 2OH-(aq) --> ClO-(aq) + Cl-(aq) + H2O(l)
Ud fra en beholder med 1125kg chlor fremstilles 25,0tons "klor-rens". Den færdige "klor-rens" har densiteten 1,08g/mL, og dens pH er 12,9.
b) Hvor mange tons NaOH(s) skal der anvendes til fremstilling af de 25,0 tons "klor-rens"? - Man kan regne med, at alt chloret reagerer ifølge reaktionsskemaet ovenfor.
- Der har jeg sagt at n(NaOH) = 2*n(Cl2) = 31690,14 mol
(n(Cl2) blev fundet i a)
m(NaOH) = n*M = 1267605,6g = 1,27tons
Men det virker for nemt, er det rigtigt?
Man kan analysere chlorindholdet i en "klor-rens" ved titrering. Der udtages en prøve, som tilsættes overskud af KI samt syre. Herved omdannes alle ClO- og Cl- til Cl2, som herefter reagerer med I- under dannelse af I2.
Cl2 + 2I- --> 2Cl- + I2
Det dannede I2 kan herefter titreres med natriumthiosulfatopløsning og stivelse som indikator.
I2 + 2S2O3^2- --> 2I- + S4O6^2-
Titreringsresultatet angives i masseprocent chlor.
Ved titrering af en prøve, der indeholdt 2,264g fortyndet "klor-rens", blev der anvendt 15,9mL 0,1000M Na2S2O3-opløsning.
c) Beregn prøvens chlorindhold i masseprocent.
-Her har jeg virkelig prøvet at regne ud, men jeg kunne ikke nå frem til et resultat. Håber virkelig nogen kan hjælpe med gode forklaringer og måden at regne ud....
Håber I kan svare hurtigt.
På forhånd tak.
Skriv et svar til: klor-rens
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
