Fysik
Elektrisk varmelegeme
21. august 2006 af
eightx2 (Slettet)
Hej,
jeg har kigget lidt på denne opgave, men kan ikke lige gennemskue den. En der kan hjælpe mig med at komme i gang?
Et elektrisk varmelegeme tilsluttes en spænding på 220 V. Strømstyrken gennem varmelegemet er da 9,1 A.
Varmelegemet er anbragt i et vandbad, der indeholder 12 liter vand med temperaturen 21 grader C. Man kan se bort fra varmekapaciteten af beholder og varmelegeme.
a) Hvor længe varer det at varme vandet op til 65 grader C, idet der under opvarmningen er et tab til omgivelserne på 20%?
Når badet har nået temperaturen 65 grader C, holdes denne temperatur konstant idet varmelegemet styres af en termostat. Uden opvarmning ville temperaturen falde 0,70 grader C/min.
b) I hvor stor en brøkdel af tiden går der strøm gennem varmelegemet?
jeg har kigget lidt på denne opgave, men kan ikke lige gennemskue den. En der kan hjælpe mig med at komme i gang?
Et elektrisk varmelegeme tilsluttes en spænding på 220 V. Strømstyrken gennem varmelegemet er da 9,1 A.
Varmelegemet er anbragt i et vandbad, der indeholder 12 liter vand med temperaturen 21 grader C. Man kan se bort fra varmekapaciteten af beholder og varmelegeme.
a) Hvor længe varer det at varme vandet op til 65 grader C, idet der under opvarmningen er et tab til omgivelserne på 20%?
Når badet har nået temperaturen 65 grader C, holdes denne temperatur konstant idet varmelegemet styres af en termostat. Uden opvarmning ville temperaturen falde 0,70 grader C/min.
b) I hvor stor en brøkdel af tiden går der strøm gennem varmelegemet?
Svar #1
21. august 2006 af fjalokin (Slettet)
a)
Først skal effekten beregnes ud fra P=U*I. Her efter beregne du hvor meget energi vandet skal tilføres, før temperaturen stiger de 44C.
Til sidst deler du vandets energiforbrug med effekten.
b)
dette er de samme formler/udregninger som i a.
Først skal effekten beregnes ud fra P=U*I. Her efter beregne du hvor meget energi vandet skal tilføres, før temperaturen stiger de 44C.
Til sidst deler du vandets energiforbrug med effekten.
b)
dette er de samme formler/udregninger som i a.
Svar #2
21. august 2006 af martinrv (Slettet)
Hej.
Den opgave regnede jeg faktisk for et par dage siden :-)
I a) skal du først bestemme effekten af varmelegemet, og derefter skal du finde ud af, hvor stor en effekt, der udnyttes (altså tage højde for varmetabet til omgivelserne). Derefter finder du ud af, hvor stor en varmemængde, der skal tilføres til varmelegemet og til sidst kan du ud fra dette bestemme tiden.
I b) skal du først bestemme den varmemængde, der mistes pr. minut, og derefter pr. sekund, hvis varmelegemet er slukket. Derefter skal du bestemme effekten, altså energien, der bruges pr. sekund (den fandt du også i a)). Til sidst kan du finde tiden ud fra disse to størrelser.
Håber, det var hjælp nok, ellers må du spørge igen. Prøvede ikke at give alt for meget hjælp, så du er nødt til at lave meget selv ;-) Men vil selvfølgelig gerne hjælpe mere, hvis du har brug for det...
/martinrv
Den opgave regnede jeg faktisk for et par dage siden :-)
I a) skal du først bestemme effekten af varmelegemet, og derefter skal du finde ud af, hvor stor en effekt, der udnyttes (altså tage højde for varmetabet til omgivelserne). Derefter finder du ud af, hvor stor en varmemængde, der skal tilføres til varmelegemet og til sidst kan du ud fra dette bestemme tiden.
I b) skal du først bestemme den varmemængde, der mistes pr. minut, og derefter pr. sekund, hvis varmelegemet er slukket. Derefter skal du bestemme effekten, altså energien, der bruges pr. sekund (den fandt du også i a)). Til sidst kan du finde tiden ud fra disse to størrelser.
Håber, det var hjælp nok, ellers må du spørge igen. Prøvede ikke at give alt for meget hjælp, så du er nødt til at lave meget selv ;-) Men vil selvfølgelig gerne hjælpe mere, hvis du har brug for det...
/martinrv
Svar #3
22. august 2006 af eightx2 (Slettet)
#1
Skal det ikke være 317 K? Da jeg vel skal have fat i den specifikke varmekapacitet for vand (4,18 kJ/(kg*K)).
#2
Hvad mener du præcist med varmemængde?
Det jeg har nu ser sådan ud:
P=U*I => P=220 V * 9,1 A = 2002 W
E=m*c*delta T => E=12 kg * 4,18 kJ/(kg*) * ((65C-21C)+273K) = 15900,72 kJ.
Hvor skal jeg gange med 0,80? Og sikkert dumt spørgsmål, men er det helt sikkert at 1 L vand vejer 1 kg?
Skal det ikke være 317 K? Da jeg vel skal have fat i den specifikke varmekapacitet for vand (4,18 kJ/(kg*K)).
#2
Hvad mener du præcist med varmemængde?
Det jeg har nu ser sådan ud:
P=U*I => P=220 V * 9,1 A = 2002 W
E=m*c*delta T => E=12 kg * 4,18 kJ/(kg*) * ((65C-21C)+273K) = 15900,72 kJ.
Hvor skal jeg gange med 0,80? Og sikkert dumt spørgsmål, men er det helt sikkert at 1 L vand vejer 1 kg?
Skriv et svar til: Elektrisk varmelegeme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
