Kemi

Frysepunkt?

27. august 2006 af baloon (Slettet)
Er der nogle kloge hoveder der kan hjælpe mig..

Ved udsigt til frostvejr strør man salt på vejene for at sænke frysepunktet. Antag, at der spredes 100kg NaCl pr. ton vand, som ligger på vejene. Beregn frysepunktet for en saltopløsning, der indeholder 100kg NaCl pr. ton vand.

Mit Bud:

Jeg har regnet stofmængden for NaCl:

n(NaCl) = 1711,16mol

så beregner jeg c(molal) = n(stof) / m)opløsningsmiddel)

Her får jeg:

c(molal) = 1711,16mol / 100 kg = 17,11 mol/kg

Så bruger jeg formlen:

-delta T(f) = K(f) * c(molal)

-delta T(f) = 1,86 * 17,11 mol/kg= 31,8246K

Dette er resultat er forkert.

Da facitlisten siger -6,4 grader.

Er der nogle der kan se hvor jeg gør noget galt?

Svar #1
27. august 2006 af baloon (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2006 af sapiens (Slettet)

"100kg NaCl pr. TON vand".

self kan det ikke give 31,8 K. Det er en frysepunktsnedsættelse!

Svar #3
27. august 2006 af baloon (Slettet)

okay.

Hvordan skal den så løses?
Håber nogle vil komme med hints.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2006 af sapiens (Slettet)

Jeg er ikke kommet dertil endnu, men vl tro det er
c(molal) = 1711,16mol / 1000 kg = 1,711 mol/kg

for det er jo 1 ton vand. prøv derfra.

Svar #5
27. august 2006 af baloon (Slettet)

-delta T(f) = K(f) * c(molal)

-delta T(f) = 1,86 * 1,711 mol/kg= 3,182K

Så får jeg blot 3,182K, som stadig ikke passer?

Håber nogle kan komme med hints

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2006 af sapiens (Slettet)

er som sagt ikke kommet dertil i bogen endnu, så hvis du lige vil forklare hvad K(f) er, så kan jeg måske hjælpe dig lidt bedre ...

Svar #7
27. august 2006 af baloon (Slettet)

okay..

Hvis vi betrager en opløsning af stoffet A. Så er den molale koncentration af A defineret som stofmængden af A divideret med opløsningsmidlets masse:

c molal (A) = n(A) / m(opl. middel)

Den anden formel:

- delta Tf = Kf * c molal (A)

Kf = proportionalitetskonstanter som er værdier man kan finde i en tabel.

Kf bliver også kaldt opløsningsmidlets molale frysepunktssænkning.

Håber det hjalp.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2006 af sapiens (Slettet)

Ok nu har jeg læst om det i Kemi2000.
Du har lavet flere fejl.
c(molal,NaCl) = 1,711 mol/kg. Men du skal bruge den aktuelle koncentration (se øverst på s. 42!!), så derfor er
[ion] = 2*1,711 mol/kg,
så deltaTf = 2*1,711mol/kg * 1,86 K*kg*mol^-1 = -6,4 K

Svar #9
27. august 2006 af baloon (Slettet)

Tusind tak Sapiens!

Har lige et spørgsmål til opgave 22 på side 42, som er den sidste jeg mangler at lave.
Hvordan skal jeg gribe den opgave an?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. august 2006 af sapiens (Slettet)

ok, vand = opløsningsmidlet og 1,2-ethandiol er "det opløste stof"
Brug
(-deltaTf)/Kf = c_molal(ethandiol)
så har du at n(ethandiol) svarer til et 1 kg vand, så find m(ethandiol), og så skal du bare findes masse%.

tror jeg nok...

Svar #11
27. august 2006 af baloon (Slettet)

Dvs.

(-deltaTf)/Kf = c_molal(ethandiol)

20K / 1,86 K*kg*mol^-1 = 10,75
mol/kg


n(ethandiol)= 1 kg vand

n(ethandiol)= 1000g / M(C2H6O2) = 16,11mol


m(ethandiol)= M(H20) * n = 18,016g/mol * 16,11mol = 290,26

Forhold mellem C2H6O2 og vand:

290,26/1000 = 0,292

Men det passer ikke.

Facitlisten siger 40%.

Svar #12
27. august 2006 af baloon (Slettet)

Nogle der kan hjælpe?

Skriv et svar til: Frysepunkt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.