Matematik

Stamfunktion til brøk

05. februar 2004 af kinguroen (Slettet)
Hej, jeg skal finde stamfunktionen til:
ln(x)-ln(2/x), først har jeg omskrevet den til:

ln(x)-ln(2)-ln(x)=
2ln(x)-ln(2),

stamfunktion:
2xln(x)-x - (2ln(2)-2), men dette er ikke rigtigt, men ved ikke lige hvordan den rigtigt skal løses...

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2004 af erdos (Slettet)

ln(x)-ln(2)-ln(x)=
2ln(x)-ln(2),

Hov hov... Det gælder ikke! Kig lige på fortegnene...

Svar #2
05. februar 2004 af kinguroen (Slettet)

Så skrev jeg forkert på computeren. Der skulle så ln(x)-(ln(2)-ln(x)) =
ln(x)-ln(2)+ln(x) = 2ln(x)-ln(2)...sådan...men jeg kan stadig ikke finde stamfunktionen..hviklen regel skal jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2004 af Brian (Slettet)

Du skal ikke bruge nogen regel - stamfunktioner til kendte funktioner findes i formelsamlingen, det gælder også for ln(x). Og ln(2) er jo konstant i forhold til x, så den skulle være nem nok - ellers skriv igen!

Svar #4
05. februar 2004 af kinguroen (Slettet)

Jamen, jeg har jo skrevet det her:
2xln(x)-x - (2ln(2)-2), men tror ikke det er rigtigt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2004 af Brian (Slettet)

Ups, sorry, det gik lige lidt for stærkt! Her er en forklaring:

Stamfkt til ln(x) : x*ln(x) - x

Stamfkt til 2*ln(x) = 2*( x*ln(x) - x ),

der altså det hele, der skal ganges med 2.

ln(2) er som sagt konstant i forhold til x (det, der betyder noget, er om et udtryk er konstant i forhold til den variabel du integrerer med hensyn til, her x, det angives med det kendte "dx" til sidst i integrationsudtrykket). Eller for at sige det simplere: ln(2) er jo bare et tal, så

Stamfkt. til ln(2) = ln(2)*x

Med disse dele skulle du kunne sæte det hele sammen. Håber det hjælper.

P.S. Hvis det skal være HELT rigtigt, så er der jo mange stamfunktioner - du skal huske at lægge en konstant til til sidst.

Skriv et svar til: Stamfunktion til brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.