Kemi

kviksølvindhold

05. februar 2004 af Belief (Slettet)
Jeg kan virkelig ikke finde ud af en opgave. Jeg håber virkelig, at der er nogen der gider hjælpe mig med at komme videre med denne opgave:

Ved kvalitativ påvisning af kviksølv(I)ioner udnytter man, at Hg2(2+) danner det tungtopløselige salt kviksølv(I)chlorid, Hg2Cl2
Vi undersøger en urinprøve, hvor 65% af det totale kviksølvindhold findes i form af Hg2(2+) og resten i form af Hg2+
Der afmåles 1,00 mL af prøven hvorefter der tilsættes 1,50 mL KMNO4-opløsning og 0,20 mL koncentreret svovlsyre.

Hvor lille skal det totale kviksølvindhold i prøven være, for at der ikke kan dannes bundfald af Hg2Cl2? - Angiv resultatet i mol/L

TUSIND TAK FOR HJÆLPEN :)

Svar #1
05. februar 2004 af Belief (Slettet)

JEG HAR VIRKELIG BRUG FOR HJÆLP! Ingen der har forstand på kemi? :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

Opskriv ligevægtsloven for fældningen af kviksøl(I)chlorid:

[Hg2(2+)] * [Cl-]^2 = K

og slå værdien op. Derefter isolér koncentrationen i denne ligning.

Svar #3
05. februar 2004 af Belief (Slettet)

Er der virkelig ikke mere end det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

nej, men pas på, [Cl-] er ikke den der kan beregnes ud fra saltsyren men den stofmængde (koncentration) der kan reagere med kviksølvionerne

Svar #5
05. februar 2004 af Belief (Slettet)

Nu er jeg desværre rendt ind i et andet problem :( Jeg kan ikke finde K-værdien. Den står ikke i databogen!

Svar #6
05. februar 2004 af Belief (Slettet)

Jeg har fundet K-værdien, men jeg forstår ikke rigtig det som du skriver i #4. Kunne du uddybe det lidt?

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

ja;

hvis vi kalder koncentrationen af kviksølvionen for x fås af ligevægtsloven:

x * 2x^2 = K <=>
2x^3 = K <=>
x^3 = K/2 <=>
x = (K/2)^(1/3)

Det er den maksimale koncentration af kviksølv(I)-ionen uden at der fremkommer bundfald

Svar #8
05. februar 2004 af Belief (Slettet)

Skal jeg så slet ikke bruge de andre oplysninger?

Svar #9
05. februar 2004 af Belief (Slettet)

Du skriver "hvis vi kalder koncentrationen af kviksølvionen for x..." Hvad så med Cl- koncentrationen? Hvorfor er det tilladt også at kalde den for x?

Undskyld hvis jeg er besværlig. Det er slet ikke meningen! Jeg forstår det bare ikke rigtig :(

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

fordi at der går to chloridioner på en kviksølv ion; dvs. at koncentrationen af chlorid er dobbelt så stor og er derfor 2x

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

dte er koncentrationerne der er ukendte og for at gøre det overskueligt udleder vi bare koncentratioerne fra en simpel ligning hvor vi kalder den ukendt x

Svar #12
05. februar 2004 af Belief (Slettet)

Nu giver det mening :) Tusind tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

det var så lidt :)

Skriv et svar til: kviksølvindhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.