Matematik
faktorisering
09. september 2006 af
white_angel (Slettet)
faktoriser hvert af andengradspolynomierne
a) f(x)=x^2-11x+28 b)g(x)=x^2-12x+32
Udnyt faktoriseringen til at forkorte brøken :
x^2 -11x+28/ x^2 -12x+32
For hvilke x-værdier kan brøken forkortes?
Hjælp , jeg ved ikke hvordan jeg skal løse dem!!
a) f(x)=x^2-11x+28 b)g(x)=x^2-12x+32
Udnyt faktoriseringen til at forkorte brøken :
x^2 -11x+28/ x^2 -12x+32
For hvilke x-værdier kan brøken forkortes?
Hjælp , jeg ved ikke hvordan jeg skal løse dem!!
Svar #1
09. september 2006 af Sentinox (Slettet)
Start med faktorisering.
Find først rødderne i a) og b):
for a fås:
x=7 eller x=4 =>
f(x) = x^2-11x+28 =(x-7)*(x-4)
for b fås:
x=8 eller x=4 =>
g(x)=x^2-12x+32 = (x-8)*(x-4)
Jeg håber at du begynder at se, hvor det bærer henad.
Brøken kan jo således skrives som:
(x^2 -11x+28)/ (x^2 -12x+32) =
(x-7)*(x-4) / ((x-8)*(x-4)) = (x-7)/(x-8)
Det bemærkes at brøken ikke er defineret for x=8, da nævneren da bliver nul!
//Sentinox
Find først rødderne i a) og b):
for a fås:
x=7 eller x=4 =>
f(x) = x^2-11x+28 =(x-7)*(x-4)
for b fås:
x=8 eller x=4 =>
g(x)=x^2-12x+32 = (x-8)*(x-4)
Jeg håber at du begynder at se, hvor det bærer henad.
Brøken kan jo således skrives som:
(x^2 -11x+28)/ (x^2 -12x+32) =
(x-7)*(x-4) / ((x-8)*(x-4)) = (x-7)/(x-8)
Det bemærkes at brøken ikke er defineret for x=8, da nævneren da bliver nul!
//Sentinox
Svar #2
09. september 2006 af white_angel (Slettet)
kan du ikke forklare mig hvorfor du har fået i a)x=7 eller x=4
og i b) x=8 eller x=4 så at jeg bedre kan forstår det.
og i b) x=8 eller x=4 så at jeg bedre kan forstår det.
Svar #3
09. september 2006 af ibibib (Slettet)
Det er rødderne, dvs. løsningerne til den tilsvarende andengradsligning.
Skriv et svar til: faktorisering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
