Kemi

Hjælp til Kemi-opgave!

11. september 2006 af Sasha.k (Slettet)
Hejsa. jeg har denne opgave for:

Der fremstilles en serie opløsninger af iod i ethanol med kendt koncentration. Derefter måles opløsningernes absorbans ved 440nm i en kuvette med den indvendige bredde 1,00cm. Målingerne giver følgende sammenhørende værdier af iodkoncentrationen og absorbansen:

[L2]=
2.00*10^ -4M
4,00* 10^-4M
6,00*10^ -4M
8,00*10^ -4M

A =
0,188
0,358
0,54
0,71

a)Tegn standardkurven. Er målingerne i overensstemmelse med Lambert Beers lov?

b) tegn ekstinkionskoefficienten ved 440 nm for iod i ethanol.

c) Med de samme forsøgsbetingelser måles derefter på en ethanolopløsning af iod med ukendt koncentration. Dens absorbans måles til 0.321. Hvad er iodkoncentrationen i denne opløsning?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jeg har tegnet kurven, men det ser vildt underligt ud. Kan nogle hurtigt fortælle mig, hvordan jeg kan lave den på excel, da det sikkert vil blive nemmere? Og jeg kan gå videre med denne opgave og få hjælp?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg får faktisk en ganske pæn ret linie som går igennem origo (hvad den også skal). Ekstinktionskoeff fås ved at beregne hældningdskoeff.


Absorbans op af y-aksen og C ud af x-aksen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Lige en sidebemærkning: når man så får denne pæne rette linie, så er det i fuld overenstemmelse med L-B lov. Ellers ville man have set at linien begyndte at afvige fra linearitet. Det skyldes ofte at opløsningen er for koncentreret.

Svar #3
11. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#1:

Jeg får den sådan :(

http://peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=2683

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

din y-aksen er også helt forkert, se lige på dine tal en gang til

Svar #5
11. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

Ej, den fejl så jeg slet ikke :)
Retter det lige. .

Svar #6
11. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

Jeg har prøvet at ændre tallene. Men desværre får jeg næsten den samme graf :(
Hvad skal jeg gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal kunne hjælpe dig, for det er blot et spørgsmål om at indsætte disse fire punkter. Tjek nu lige din y-akse (absorbansen) en gang til.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

http://peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=2688

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg glemte lige enhederne, men x-aksen skal der lige være en faktor 10^-4 M på og på y-aksen er det absorbansen.

Svar #10
11. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

Sådan. Nu ser den bedre ud :)

http://peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=2690

Spørgsmålet lyder så om målingerne er i overensstemmele med Lamberts lov.
Skal jeg så finde to punkter på linien og finde hældningskoeficienten?


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

se #1 og #2

og så ser din y-akse ikke hel pæn ud. Se på afstanden mellem 0,1 0,2 0,3 og 0,4, der er vist ikke helt den samme afstand. De fire punkter kommer faktisk til at ligge meget pænt på en ret linie.

Svar #12
11. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

Sådan, y-aksen er ordnet.

Den er ikke i fuld overenstemmelse med L-B lov, da den afviger linien en smule. Øhm, koefficienten finder jeg ved formlen:

k= c*L/A ?

(k er ekstinktionskoefficient, A er absorbansen, og l er lysvejen i kuventten)

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nu har jeg ikke set din afbildning, men jeg får som før nævnt en ganske pæn ret linie igennem alle punkter.

A = k*C*l

k = ekst.koeff

C = koncentration

l = lysvejen/kuvettelængde

Så: k = A/(C*l)

og L-B lov gælder i dette tilfælde, og det er også generelt ved lave koncentrationer.

Svar #14
11. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

K = A/(C*l)

K= A/(C*1.00cm)

A er absorbanten, hvordan finder jeg den og koncentrationen. Ved at finde hældingen på linien?

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)

du ved vel hvordan man udregner en hældningskoefficient ??

Brugbart svar (0)

Svar #16
11. september 2006 af p-forever (Slettet)

ja. det er det jeg skal gøre, ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #17
11. september 2006 af mani4ever (Slettet)

#16:

?

Brugbart svar (0)

Svar #18
11. september 2006 af p-forever (Slettet)

#17:

Undskyld, min fejl.

ja. Du skal finde hældningen på din linie :)

Brugbart svar (0)

Svar #19
11. september 2006 af mani4ever (Slettet)

Kurven m. hældning:
http://peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=2710

a= (y2-y1) / (x2-x1)

a = (0,71-0,2) / (8,00-2,00)

a= 0,085

kan dette passe? Eller har jeg angivet koefficienterne forkert på min kurve?

Brugbart svar (0)

Svar #20
11. september 2006 af mani4ever (Slettet)

Jeg er nemlig ikke så god til matematik, så jeg vil helst have, at andre svarer på det spørgsmål, og det vil også være bedst for dig.

Men det er mit bud. Men tag det som gran salt ;D

Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.