Matematik

Ligninger

13. september 2006 af sølvskål (Slettet)
Hej. Er der én der kan hjælpe her:

Benyt logaritmefunktion eller eksponentielfunktion til at løse disse ligninger:

Her er så et eksempel på én af dem:

1,12^x = 1,97

Forstår ikke helthvad jeg skal.

Mvh mig :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Du ved, at log(a^x) = x*log(a). Se om du kan bruge det til noget.

Svar #2
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Hmm. Hvordan skal jeg bruge dem.
Har lige 2 spørgsmål.
Hvad er det nu a er?
Og hvad hedder log på lommeregner? LN?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2006 af mathon

benyt formlen
ln(a^x) = x*ln(a)

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#2
Den hedder log.
a er et reelt tal, i dit tilfælde 1,12.

Svar #5
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#4
Har en TI-89
Kan virkelig ikke finde den.
Sikker på at det ikke er LN? :D Eller..He

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2006 af Guruen (Slettet)

LN er den naturlig logaritme - den vil du kun skulle bruge, hvis du arbejder med e.

LOG er derimod 10-talsloaritmen.
Det burde bare være en knap (formentlig i nærheden af LN) hvor der bare står LOG på.. (evt ska du taste 2nd først - har ikke selv en 89'er)..

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#6,
Dit råd er misvidende. I en ligning som denne, kan man bruge log eller ln. Det er fuldstændigt ligemeget, om man bruger det ene eller det andet, da regnereglen er den sammen.

En TI-89 mangler ganske rigtigt log (som en direkte knap), så ln er lettere at bruge.

Svar #8
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Det er der ikke,men kan muligvis bare skrive det.

Kan jeg bare skrive:
log(1,12^x) = x*log(1,12) eller skal jeg undlade = ?

Svar #9
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#7 okay så bruger jeg bare ln.

Men er stadig lidt i tvivl om hvordan jeg skal skrive det ind på lommeregner.

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#8,

Ligmed er korrekt, da log(a^x) = xlog(a), men kommer måske ikke så naturligt til at stå i din løsning:

1,12^x = 1,97
<=>
log(1,12^x) = log(1,97)
<=>
xlog(1,12) = log(1,97)
äfslut selv.

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#9
Jeg har ingen erfaring med TI-89, men i hånden ser det sådan ud:

1,12^x = 1,97 <=>
x*ln(1,12) = ln(1,97)

Så skulle det være en smal sag at finde x.

Svar #12
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

x= 5,98 ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#12
Korrekt.

Svar #14
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Jamen så forstår jeg bare ikke hvorfor jeg skal bruge ln.

Jeg kan da bare sætte det ind i solve.
solve(1,2^x = 1,97,x) = 5,98

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#14
Lommeregneren bruger ln. Det vi andre skrev var hvis det skulle gøres i hånden.

Svar #16
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Okay tak. Det her var så et eksempel på logaritmefunktion. Jeg har også en masse andre opgaver. Hvornår skal jeg så bruge eksponentielfunktionen?

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#14,
Hvis du bare vil have løsningen, er Solve fin.

Hvis du også selv vil forstå, hvordan løsningen findes, er Solve jo ikke noget værd.

Svar #18
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#17 Nej det har du ret i.

Kan nogen svare på spørgsmål #16?

Brugbart svar (0)

Svar #19
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#19,

Eks: løs ligningen

ln(2x+3) = 5
<=>
2x+3 = e^5
<=>
x= (e^5-3)/2

Svar #20
13. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Hvad er e så?


Forrige 1 2 Næste

Der er 36 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.