Kemi

Oxidationstal

12. februar 2004 af "Anne" (Slettet)
Hej hej

Er der en der gider forklare hvorfor MnO4- har oxidationstal 7.

På forhånd tak
Anne

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

Fordi oxygen (næsten) altid har oxidationstallet -2. Dem er der 4 af dvs 4 * -2 = -8.
Da den samlede ladning skal være -1 har vi faktisk en ligning:

x - 8 = -1

hvor x er mangan's oxidationstal.

Ved løsning af ligningen fås:

x = OT(Mn) = +7

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2004 af Belief (Slettet)

Oxidationstallet for O er fastsat til -2. I MnO4- er der fire O´er, og er oxidationstallet for O´erne 4 x -2 = -8

Da den samlede ladning for MnO4- er -1, må oxidationstallet for Mn derfor 7

Hvis du ikke forstår mig, så skriv endelig igen.

Svar #3
12. februar 2004 af "Anne" (Slettet)

Hejsa

Er med så langt :)
Men hvorfor skal summen af OT være -1 i MnO4-, når summen i fx Cr2O7-- skal være -2 (7 x -2) plus (2 x 6)

Svar #4
12. februar 2004 af "Anne" (Slettet)

Ups, kan vist misforstås. (7 x -2) plus (2 x 6) er udregningen for OT -2

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

jeg forstår dig ikke helt - men summen af oxidationstallene skal være lig ladningen i dichromat-ionen er det -2 og i permanganat er det -1

Svar #6
12. februar 2004 af "Anne" (Slettet)

Så summen af de sammengående atomers OT skal være lig partiklens ladning (O)
Så man ser altså bare på oxygens ladning. Ganger det med antallet af atomer. Det indgående atom skal så bare have et OT, der lagt sammen med O's OT giver O's ladning. Stoffet der bliver dannet får så det indgående atoms OT, altså MnO4- = 7. Er det sådan sammenhængen er, eller er jeg helt tabt bag vognen.

Hilsen Anne

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2004 af Belief (Slettet)

Nej, du har forstået det :) Det som du siger er helt korrekt!

Svar #8
12. februar 2004 af "Anne" (Slettet)

DEJLIGT
Tak for hjælpen begge to!
Hilsen Anne

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. februar 2004 af Belief (Slettet)

Det var så lidt :)

Skriv et svar til: Oxidationstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.