Matematik

Saltindhold?

15. september 2006 af baloon (Slettet)
Saltinholdet y gram i en vandtank med saltvand aftager ekspontielt med tiden. For t=0 er saltindholdet 65g og for t=12 er det 34g.

Angiv y som funktion af t. Bestem den hastighed, som saltinholdet falder med for t =15.

Håber nogle kloge hoveder kan hjælpe mig. Kan udmiddelbart ikke løse den opgave, men det ville være dejligt hvis én af jer viste mig hvordan den skal løses, så jeg til en anden gang selv kan løse lignende opgaver.

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2006 af ibibib (Slettet)

Benyt formlerne til at bestemme a og b:

a = den x2-x1'te rod af y2/y1
og
b=y1/a^x1

Svar #2
15. september 2006 af baloon (Slettet)

Jeg får regneforskriften:

f(x) = 0,94743 * (124,26)^x

Når jeg skal bestemme den hastighed saltindholdet falder med for t=15.

Skal jeg så løse isolere x:

15 = 0,94743 * (124,26)^x


Jeg får: 0,572753

Er det koorekt?



Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2006 af ibibib (Slettet)

a er korrekt.
b er 65 (b er lig med f(0)).

Når du skal bestemme den hastighed saltindholdet falder med for t=15:
Bestem f'(15).

Svar #4
15. september 2006 af baloon (Slettet)

Jeg differentierer f(x) og får:

f'(x) = 3,95495*65^x

dernæst finder jeg f'(15):

f'(15) = 3,95495*65^15 = 6.17*10^27


Det lyder som et mega stort tal. Kan bare ikke se hvor jeg gør noget galt?

Svar #5
15. september 2006 af baloon (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2006 af ibibib (Slettet)

Ja, der er en fejl mere.
Det er b der er 65, så
f(x) = 65·0,94743^x

Svar #7
16. september 2006 af baloon (Slettet)

Okay dvs.

Jeg differentiere f(x) = 65·0,94743^x og får

f'(x) = -3,51014*0,94743^x

Jeg løser f'(15) og får

f'(15) = -3,51014*0,94743^15 = -1,56146

Jeg vil så konkludere at hastigheden falder med 1.56146 for t = 15

Er det korrekt? Eller hvordan skal jeg så formulere mig?

Håber på hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2006 af ibibib (Slettet)

Tiden tiden t=15 er hastigheden -1,56146.

Eller

Efter 15 (minutter?) falder saltindholdet men 1,56146 gram/minut?

Det er forkert at skriv at hastigheden falder med 1,6146.

Skriv et svar til: Saltindhold?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.