Fysik
Sammenhæng mellem acceleration og tid
19. september 2006 af
batikha (Slettet)
Hej. Jeg har svært ved at udregne flg. opgaver. Håber I kan hjælpe mig at at finde de rette formler, og hvordan det skal udregnes:
opg 1)
to biler starter fra samme startslinie. bilernes accelerationer er 1,5 m/s2 og 2,5 m/s2. hvor lang tid efter starten er afstanden mellem bilerne 20 meter?
opg 2)
en bold falder frit fra højden 1,5 m. ved sammenstødet med jorden reduceres 30 %. hvor højt når bolden op, efter den har ramt jorden.?
på forhånd mange tak
opg 1)
to biler starter fra samme startslinie. bilernes accelerationer er 1,5 m/s2 og 2,5 m/s2. hvor lang tid efter starten er afstanden mellem bilerne 20 meter?
opg 2)
en bold falder frit fra højden 1,5 m. ved sammenstødet med jorden reduceres 30 %. hvor højt når bolden op, efter den har ramt jorden.?
på forhånd mange tak
Svar #1
19. september 2006 af mathon
med konstant acceleration gælder:
s=1/2*a*t^2+vo*t+so,
hvor s er den tilbagelagte vejstrækning i tiden t, med begyndelseshastigheden vo og accelerationen a.
da starthastigheden- vo - her er 0 og so regnes til 0,
gælder i denne opgave
s=1/2*a*t^2,
s2=1/2*a1*t^2 og s1=1/2*a2*t^2 - tiden er fælles:
I: s2=1/2*2.5_m/s^2*t^2
II: s1=1/2*1.5_m/s^2*t^2
II trækkes fra I og du får:
s2-s1=1/2*2.5_m/s^2*t^2-1/2*1.5_m/s^2*t^2
eller
da s2-s1 skal være lig 20_m og 1/2t^2 kan sættes udenfor en parentes:
20_m=1/2t^2[2.5_m/s^2-1.5_m/s^2*t^2]
20_m=1/2t^2*1_m/s^2
eller
2*20_m/(1_m/s^2)=t^2,
hvoraf
t^2=40_s^2,
hvoraf
|t|=sqr(40_s^2) = 2sqr(10)_s = ca. 6.3_s
s=1/2*a*t^2+vo*t+so,
hvor s er den tilbagelagte vejstrækning i tiden t, med begyndelseshastigheden vo og accelerationen a.
da starthastigheden- vo - her er 0 og so regnes til 0,
gælder i denne opgave
s=1/2*a*t^2,
s2=1/2*a1*t^2 og s1=1/2*a2*t^2 - tiden er fælles:
I: s2=1/2*2.5_m/s^2*t^2
II: s1=1/2*1.5_m/s^2*t^2
II trækkes fra I og du får:
s2-s1=1/2*2.5_m/s^2*t^2-1/2*1.5_m/s^2*t^2
eller
da s2-s1 skal være lig 20_m og 1/2t^2 kan sættes udenfor en parentes:
20_m=1/2t^2[2.5_m/s^2-1.5_m/s^2*t^2]
20_m=1/2t^2*1_m/s^2
eller
2*20_m/(1_m/s^2)=t^2,
hvoraf
t^2=40_s^2,
hvoraf
|t|=sqr(40_s^2) = 2sqr(10)_s = ca. 6.3_s
Svar #2
19. september 2006 af mathon
opg 2)
en bold falder frit fra højden 1,5 m. ved sammenstødet med jorden reduceres 30 %. hvor højt når bolden op, efter den har ramt jorden.?
...det er formentlig energien, som reduceres med 30%.
ved faldet fra højden H er den mekaniske energi( totalenergien)
m*g*H.
Ved sammenstødet med jorden reduceres denne energi med 30% og er nu (m*g*H)*0.7.
Her
er m og g konstanter, hvorofr kun højden kan variere.
E_ny = m*g*h=m*g*(H*0.7)
eller
h=1.5_m*0.7 = 1.05_m
en bold falder frit fra højden 1,5 m. ved sammenstødet med jorden reduceres 30 %. hvor højt når bolden op, efter den har ramt jorden.?
...det er formentlig energien, som reduceres med 30%.
ved faldet fra højden H er den mekaniske energi( totalenergien)
m*g*H.
Ved sammenstødet med jorden reduceres denne energi med 30% og er nu (m*g*H)*0.7.
Her
er m og g konstanter, hvorofr kun højden kan variere.
E_ny = m*g*h=m*g*(H*0.7)
eller
h=1.5_m*0.7 = 1.05_m
Skriv et svar til: Sammenhæng mellem acceleration og tid
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
