Matematik

Grafer

21. september 2006 af sølvskål (Slettet)
Håber en venlig sjæl kan hjælpe her.
Jeg har en opgave der lyder sådan:

Tegn tre repræsentanter for graffamilien Fa(x) = 3/(x+a)

Dette har jeg gjort og får et resultat, hvor der er tre linier i både + og -. Altså 6 streger i alt.

Nu skal jeg så finde betydningen af a. Og det forstår jeg altså ikke helt hvordan jeg gør.
De tre linier ender ud i at ramme hinanden, men forstår ikke betydningen af a.

Jeg har sat a til at være 1,2 og 3.

Med venlig hilsen mig

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Jeg er slet ikke med på hvad du mener med ``tre linier i både + og -. Altså 6 streger i alt''.

Men det går også nok, for jeg kan fortælle dig at F_a(x) har en lodret asymptote med ligningen x = a. En anden betydning af a er, at F_a er diskontinuert i x = a.

Svar #2
21. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#1 Nej jeg kan godt selv høre det lyder fuldstændig vanvittigt, kunne bare ikke lige få det forklaret ordentligt.

Jeg ved ikke hvad asymptote og diskontinuert betyder.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#1:
ERROR! Der gælder selvfølgelig følgende:

F_a(x) har en lodret asymptote med ligningen x = -a. En anden betydning af a er, at F_a er diskontinuert i x = -a.

Svar #4
21. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#3 Jeg forstår bare stadig ikke hvad det helt betyder ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Øhhh ... ja, det var straks værre, hvis du ikke har hørt om det. Hvis I ikke har gennemgået det, så er det naturligvis heller ikke noget I skal kunne, men så ved jeg ikke rigtig hvad der ellers er at sige om a.

Svar #6
21. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Kan du ikke prøve at forklare lidt nærmere hvad det er? Altså vad er det der gør, at grafen kommer til at se ud sm den gør, når jeg nu har tre forskellige a'er. Bl.a hvorfor de til sidste rammer hinanden?

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2006 af allan_sim

#3.
Det er forkert at sige, at F_a er diskontinuert i x=-a, idet funktionen slet ikke er defineret i pågældende punkt.

#0.
Læg mærke til den lodrette linje som grafen nærmer sig (i begge retninger). Hvilken x-værdi befinder den lodrette linje sig i?

#6.
Tænk på hvad der sker i din brøk, hvis du sætter meget store tal ind i stedet for x i nævneren. Hvad kan du så sige om x+1, x+2 og x+3 i de tilfælde?

Svar #8
21. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#7

Der er jo en del streger, så forstår ikke helt hvordan jeg finder x-værdien?

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2006 af allan_sim

#8.
Prøv at tage en ad gangen.

Svar #10
21. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Altså hvilken x-værdi skal jeg tage. hvor finder jeg den? Er virkelig dårlig til mat.

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september 2006 af allan_sim

#10.
Start med at kigge på F_1(x)=3/(x+1) og find en række funktionsværdier. Hvornår begynder grafen at bevæge sig hurtigt opad? Og hvornår bevæger den sig tilsvarende hurtigt nedad?

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
Så lad gå da! ;-)

Svar #13
21. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#11
Jeg synesbare mere, det ser ud som om den falder jævnt nedaf?

Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#13:
Du skriver selv i #0 at du har tegnet grafen for F_1, F_2 og F_3, så hvorfor kommer du nu pludselig frem til dette?

Skriv et svar til: Grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.