Kemi

Eddikesyreindhold

15. februar 2004 af YoungBlood (Slettet)
Hej alle.
Jeg sidder og er i gang med en rapport om "titrering af husholdningseddike" og der er en opgave som skal indgå heri som jeg simpelthen ikke kan finde ud af lige nu, selvom den virker relativ nem :/

Man får at vide, at eddikesyreindholdet i almindelig husholdningseddike ligger på ca. 5% efter vægt. Herefter skal man så begregne hvor meget eddike det vil være passende at afveje, når forbruget af NaOH-opløsning skal ligge omkring 20ml.

Min lærer fortalte os, at der skal bruges 2.4 gram eddike.

Eddikesyre og NaOH reagere 1:1, men som sagt kan jeg simpelthen ikke finde ud af hvor han får de 2.4g fra.
Alle svar eller hjælpende råd er meget værdsatte :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

udregn stofmængden af de 20 mL NaOH. Denne stofmængde er så lig med stofmængden af eddikesyre. Derfor kan massen beregnes af formlen m = n*M

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

desuden skal du bruge densiteten af eddikesyre som er 1,049 g/mL

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

undskyld, den er jo ligemeget.
n(NaOH) = 20 mL * 0,100 M = 0,002 mol
m(eddikesyre) = 0,002 mol * 60,05 g/mol =0,120 g

Eddikesyre udgør 5% af eddiken. Dvs. vi skal gange masse med 100/5 =20:

0,120 g * 20 = 2,40g

Svar #4
15. februar 2004 af YoungBlood (Slettet)

Mange tak Kasper, du har reddet min dag =)

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2004 af KemiKasper (Slettet)

hehe, det var så lidt :)

Svar #6
18. februar 2004 af YoungBlood (Slettet)

Hej igen, det er faktisk sådan at jeg er kommet i tvivl om en af mine udregninger passer, for det virker lidt for præcist. Spørgsmålet går ud på, at man skal finde masse% i eddikesyren, og det har jeg beregnet på følgende måde:


Vi afmålte at vi havde brugt 19,9 ml NaOH opløsning og 2,41g husholdningseddike.




n (stofmængde) = c (koncentration) * V (volumen)

nNaOH = 0,1005 * 0,0199

nNaOH = 0,00199995 mol

Da vi ved at stofmængden af NaOH og CH3COOH er ækvivalente mængder (forhold 1:1) må stofmængden (n) være den samme af CH3COOH.

NCH3COOH = 0,00199995 mol


Herefter skal molarmassen udregnes.

MCH3COOH = 12,01 + (1,008 * 3) + 12,01 + 16,00 + 16,00 + 1,008

MCH3COOH = 60,052


Til at udregne masse% skal man først finde massen, dette gøres med følgende formel:

m (masse) = M (molarmasse) * n (stofmængde)

m (masse) = 60,052 * 0,00199995

m (masse) = 0,1201009974


Masse% = stofmasse/blandingsmasse*100

Masse% = 0.1201009974/2,4*100

Masse% = 5.004208225 %


Det føles som om jeg laver en fejl et sted (eller flere :/) men jeg kan ikke lige se hvor, så hvis en lige gad og checke om det virkeligt er den rigtige metode + tal jeg bruger så ville blive meget glad :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2004 af sontas (Slettet)

Det jo rigtigt nok, men husk for enheder og lad være med at skrive
m(masse) osv.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2004 af sontas (Slettet)

-for

Skriv et svar til: Eddikesyreindhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.