Matematik

Kvadratsætningerne

23. september 2006 af gibbon123 (Slettet)
Jeg har en aflevering for til på mandag, og jeg har fået følgende opg.:
"Benyt kvadratsætningerne til at omskrive følgende udtryk"
opg. 14)
x^2+1-x
I mine øjne er der virkelig ikke en løsning på den.
Jeg har prøvet at lave følgende kvadratsætninger, men ingen af dem passer:
(x-½)^2 = x^2-x+3/4
(x-3/4)^2 = x^2-3/2x+1

Synes ikk' rigtig der er en løsning, er der nogen som kan be- eller afkræfte det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2006 af mathon

x^2+1-x

x^2-x+1/4 + 3/4

x^2-x+(1/2)^2 + 3/4

(x-1/2)^2 + 3/4

Svar #2
23. september 2006 af gibbon123 (Slettet)

tak, men er du sikker på, at jeg må addere 3/4, som opgaven er formuleret?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2006 af mathon

...hvis det skal have noget med kradratsætninger at gøre, så er det sådan, selv om - fornemmer jeg - du KUN ER TILFREDS hvis udtrykket var af typen (x-1/2)^2 uden "noget" til sidst. Men det fordrer jo to kvadrattal og et dobbelt produkt fx.:

x^2-6x+9, der kan omskrives til (x-3)^2 uden "noget" til sidst.

Svar #4
23. september 2006 af gibbon123 (Slettet)

Ja, det forstår jeg.
Jeg forstår bare opgaven, som at man ikke må sætte 'noget' bagpå, men nu har jeg skrevet din løsning med et '?'-tegn bagefter, det er alligevel kun en 1.g's-ugeopgave, så det er ikke så slemt..

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2006 af mathon

...for mig "ligner" det din lærers oplæg til at kunne omskrive
y=ax^2+bx+c
til
y=a(x+b/(2a))^2 - d/(4a), hvor d=b^2-4ac.

Skriv et svar til: Kvadratsætningerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.