Kemi
pH-beregning...!
25. september 2006 af
Falkesgård (Slettet)
4-methoxybenzoesyre er en diprot syre, og dens formel kan forkortes til H2A.
ved 50 grader C er pKs-værdierne:
pKs(H2A)=4,21
pKs(HA^-)=8,51
1,00g H2A opløses i vand, og der tilsættes 50 mL 0,100M NaOH-opløsning. Opløsningen varmes op til 50 grader C.
-vis at pH for opløsningen er 5,56.
Håber der er en der vil hjælpe med denne opgave. jeg får pH til 6,36. og kan ikke se hvad jeg ellers skal gøre.
Håber på hjælp.
på forhånd tak. :)
ved 50 grader C er pKs-værdierne:
pKs(H2A)=4,21
pKs(HA^-)=8,51
1,00g H2A opløses i vand, og der tilsættes 50 mL 0,100M NaOH-opløsning. Opløsningen varmes op til 50 grader C.
-vis at pH for opløsningen er 5,56.
Håber der er en der vil hjælpe med denne opgave. jeg får pH til 6,36. og kan ikke se hvad jeg ellers skal gøre.
Håber på hjælp.
på forhånd tak. :)
Svar #1
25. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Der er noget du har misforstået. 4-methoxybenzoesyre er IKKE en diprot syre, men en monprot syre.
Mon ikke du mener 4-hydroxybenzoesyre ???
Mon ikke du mener 4-hydroxybenzoesyre ???
Svar #3
25. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Jeg går ud fra at du har anvendt amfolytligningen, da det giver det resultat som du får.
Tager man udgangspunkt i at det er 4-hydroxybenzoesyre og at dine pKs værider er rigtige, så får jeg:
Start NaOH: 5 mmol
Start H2A: 7,2 mmol
HO(-) + H2A --> H2O + HA(-)
H2A ligevægt: 2,2 mmol
HA(-) ligevægt: 5 mmol
Som jeg ser det vil jeg ikke bruge pKs (HA-) da den ligger for langt væk (dvs. meget svag syre), og derfor har man en pufferblanding.
Jeg får så pH = 4,56
Men det kan være at der er andre bud.
Tager man udgangspunkt i at det er 4-hydroxybenzoesyre og at dine pKs værider er rigtige, så får jeg:
Start NaOH: 5 mmol
Start H2A: 7,2 mmol
HO(-) + H2A --> H2O + HA(-)
H2A ligevægt: 2,2 mmol
HA(-) ligevægt: 5 mmol
Som jeg ser det vil jeg ikke bruge pKs (HA-) da den ligger for langt væk (dvs. meget svag syre), og derfor har man en pufferblanding.
Jeg får så pH = 4,56
Men det kan være at der er andre bud.
Skriv et svar til: pH-beregning...!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
