Dansk

Hjælp Dansk Stil?!

09. oktober 2006 af NiKoStaR (Slettet)
Hey Allesammen , jeg tænkte på om man kunne få sådan nogel tips/råd til sin stil , hvordan man for den til at fylde mest muligt , og bare for lavt så god en stil man kan ? håber i har nogel råd ?

Brugbart svar (2)

Svar #1
09. oktober 2006 af Malika (Slettet)

At skrive dansk stil
Når du skal skrive dansk stil, gælder det i bund og grund om at vise, at du mestrer det håndværk, det er at skrive en god stil.

Stiloplægget
Læs stiloplægget grundigt og find ud af, hvilken en af opgaverne der passer lige netop til dig både fagligt og interessemæssigt. Læs derefter den valgte opgave grundigt og find ud af, hvor mange opgaver der er i alt. Find derefter ud af - hvad du bliver bedt om i opgaven. Er der noget, man skal, eller er der noget, man kan/må?
Hvis der er to opgaver, skal opgaverne så vidt muligt vægtes ligeligt. Sørg for at besvare hele opgaven, en ikke besvaret opgave kan ikke give ret meget...

Eksempler på opgaveformuleringer
Giv et referat: En kortere, sammenhængende gengivelse af teksten hvor det vigtigste er med, egen mening er fuldstændig uinteressant. Det kan godt være, at opgaven er lidt anderledes formuleret, så der fx står: “Beskriv hovedsynspunkterne i teksten” eller “Gengiv det vigtigste fra teksten”, men det dækker over det samme som et referat.

Giv et resumé: En ultra kort, sammenhængende gengivelse af teksten (ca. ½ side) hvor kun det absolut vigtigste er med. Også her skal egen mening holdes udenfor.

Kommentér: Det vil sige, at man skal trække de vigtigste problemstillinger ud fra teksten og tage stilling til dem. Hvis der i stiloplægget står, at man skal “diskutere” eller “tage stilling til” er det nøjagtig det samme. Du skal altså trække en problemstilling ud og derefter tage stilling til den og så fremdeles.

Redegør for: Betyder at du med dine egne ord skal fortælle om tekstens emner/synspunkter.


Disposition
Inden du begynder på selve skrivearbejdet, er det en meget god ide at bruge noget tid på at lave en disposition. Du kan fx starte med at dele en A4-side i to dele:

Venstre side Højre side
Her skriver du alt, hvad du kan komme i Her ordner du stoffet i punkter og under-
tanker om vedrørende emnet. Det kan let punkter, som det naturligt hører sammen
blive en lang og helt tilfældig række ord. eller i den rette tidsfølge. Husk at slette
Du får ikke brug for alt, hvad du skriver op. ordene i venstre side, efterhånden som du flytter dem over i denne side.

Stilens opbygning
Noget af det, du bl.a. skal vise, når du skriver stil, er, at du kan disponere din opgave. En god stil er klar og overskuelig, så læseren hele tiden kan følge “den røde tråd”. Det er en god ide at dele en stil ind i tre hovedområder nemlig en indledning, en hoveddel og en afslutning.

Indledning
Indledningen må ikke direkte handle om emnet, men skal snarere være en slags appetitvækker, som giver læseren lyst til at læse videre. En indledning kan fx være en kort beskrivelse af en situation, som giver anledning til behandling af emnet. Du kan også vælge at præsentere den tekst eller det billede, du skal arbejde med. En anden ide kan være at opstille nogle spørgsmål om emnet - noget du undrer dig over eller er enig/uenig i. Lad være med at skrive en “sludder for en sladder”, hvor du alligevel ingenting siger. Inden hoveddelen laves naturligvis et nyt afsnit, så læseren ikke er tvivl om, hvor indledningen er slut.

Hoveddelen
I hoveddelen skal emnet eller problemstillingen uddybes, og her er det vigtigt, at du på forhånd gør dig klart, hvad du vil fortælle/gøre klart for læseren. På den måde bliver det også lettere at se en “rød tråd” i opgaven.

Det er vigtigt, at du argumenterer for dine holdninger, så det ikke bare bliver en række udokumenterede påstande. Desuden skal du dele din tekst ind i afsnit, så du får struktur på opgaven, men brug dine afsnit rigtigt, ellers bliver opgaven let rodet og usammenhængende.

Når du skal diskutere noget - altså komme med dine egne synspunkter, så er det en rigtig god ide at benytte sig af formuleringer som fx: “Jeg mener...”, det er nemlig meget mere slagkraftigt end: “Jeg tror...”. I øvrigt skal du stå ved dine synspunkter og meninger, så derfor skal du skrive “jeg”, når du mener “jeg” og ikke gemme dig bad det upersonlige “man”.

Afslutning
Afslutningen er udgangen på stilen, og det er her, du skal sørge for at lede din læser ud ad opgaven. Den skal altså være en afrunding af emnet, en slags opsummering, hvor du samler sammen på de synspunkter og holdninger, som du har fremsat i opgaven. Der må ikke være tvivl om, hvad du mener, så afslutningen skal derfor være en form for dom eller konklusion.

Det er en god ide at være opmærksom på følgende ting:
Det er vigtigt, at du varierer både sprog og sætningsopbygning, så du ikke indleder alle dine sætninger på samme måde. Pas også på med at bruge talesprogspassager som fx: ku´, ta´og ha´ osv. På samme måde bør du undgå alt for mange overflødige småord som fx: jo, vel og nu.
Inden du afleverer din stil, skal du læse den igennem flere gange og tjekke den for stavefejl og ord, som er “faldet ud”. Brug din ordbog flittigt, for alt for mange stave- og kommafejl er irritationsmomenter, og de vil uundgåeligt påvirke bedømmelsen af din stil.



he he ,, håber du kan bruge det til noget... for det kunne jeg når jeg skulle skrive en stil....

Brugbart svar (1)

Svar #2
09. oktober 2006 af Malika (Slettet)

held og lykke

Skriv et svar til: Hjælp Dansk Stil?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.